Lik oca u povijesti biblijskih obitelji

U subotu,19. svibnja održana je duhovna obnova Obiteljske zajednice župe Svete Obitelji u Zagrebu na temu Lik oca u povijesti biblijskih obitelji. U duhovnoj obnovi roditelja i njihove djece, srednjoškolaca i ministranata sudjelovala je s. Mara Matanović. Nagovor je održao svećenik Niko Bilić, dr. prof. na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pošao je od ključnih pitanja: Kako Sveto Pismo gleda na obitelj? Koliko je Isus važan za život djece? Poteškoće, krize…? Istaknuo je ulogu oca u Bibliji, polazeći od jednostavne činjenice da naš Gospodin Boga naziva ocem. Uloga očeva osobito je vidljiva u događaju na Jordanu. Nakon krštenja Isus čuje čudesan Očev glas koji Isusu, Sinu, potvrđuje identitet i dostojanstvo, govoreći mu da je sin, da je ljubljen. Otac otkriva svoju radost koju ima u njemu, a mi je razumijemo sjetimo li se roditelja koji s ljubavlju gledaju svoju djecu.
Iz biblijske povijesti izdvojio je oca Izaka, u trenutku kad Jakovu koji prerušen dolazi preda nj postavlja pitanje: Tko si ti, sine moj? Usprkos problemima upravo otac upozorava na ime Božje koje će Jakov čuti kao objavu od Boga kad se bude pomirio s bratom i vratio u domovinu. Bog je Bog Svesilni, svemogući. Jakov je primjer ljudskog sazrijevanja. Sam postaje otac s teškim iskustvima koje će ga učiniti glavnim posrednikom za mlađega brata Benjamina, s očinskim osjećajem. Vidljiv je vrhunac do kojeg došao u njegovom oproštajnom govoru koji okuplja sve sinove.
Nadalje, primjer oca koji daje snažnu i bitnu potporu junaku Gideonu na početku njegova djelovanja. Slično i Samson može zahvaliti ocu Manoahu koji je blisko i vjerno povezan sa ženom, Samsonovom majkom i njeguje vezu s Bogom.
Iz Novog zavjeta osvijetlio je lik sv. Josipa koji preuzima ulogu zemaljskog oca u Isusovu životu. Iz života Gospodinova osobitu vrijednost ima Jair, predstojnik sinagoge koji se u presudnom trenutku brine za svoju dvanaestogodišnju kćer. Najveću pozornost zaslužuje otac dječaka s nejasnom dijagnozom kojega će Isus na zagovor očev čudesno izliječiti.  Lik oca je sam Gospodin ocrtan u prispodobi o rasipnom sinu. Otac pokazuje kako biblijsko milosrđe, koje Bogu pripada, može biti utjelovljeno u ljudski lik, u milosrdnome ocu koji zna i mlađemu i starijemu sinu izići ususret. Naposljetku, najvažnija funkcija roditelja jest da dijete raste, da raste u praktičnoj vjeri!

Nakon predavanja okupljeni su imali priliku za svetu ispovijed a potom smo se okupili na svetu misu koju je predvodio svećenik Bilić. Povodom majčinog dana, muževi su svojim suprugama dali crvenu ružu u znak ljubavi i poštovanja. Okrijepljeni Euharistijom druženje smo nastavili u župnom dvorištu. Susret je bio prepun radosti!

 s. Mara Matanović

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox