Na blagdan Gospe od Anđela, u utorak 2. kolovoza 2022., u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici tijekom svečanog misnog slavlja u 11 sati  s. Andreja Lukenda i s. Vesna Bošnjak položile su doživotne redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Nikica Vujica, OFM, u koncelebraciji s fra Mariom Katušićem, gvardijanom fojničkog samostana, fra Mirkom Majdandžićem, župnikom u župi Brestovsko i drugim svećenicima. Slavlju su nazočile mnoge sestre, rodbina i prijatelji sestara zavjetovanica te brojni župljani.

U svojoj homiliji fra Nikica je istaknuo kako su Isusovi učenici pozvani najprije da ga gledaju i slušaju, da provode dane i noći s Isusom i da razgovaraju s njim kako bi ga onda mogli donijeti drugima, kako bi bili vjerodostojni. Moraju najprije biti s njim da bi mogli govoriti o njemu. To posebno važi za sve one koje Bog poziva da ga slijede u posvećenom životu. Citirao je papu u miru Benedikta XVI: „Mi nismo slučajno na zemlji, svaki je od nas plod Božje promisli, svaki je od nas željen, voljen i nužan. Nema ništa ljepše no biti zahvaćen evanđeljem, iznenađen evanđeljem, Kristom. Nema ništa ljepše nego upoznati Krista i drugima govoriti o svom prijateljstvu s njim“.  Fra Nikica je kazao kako su s. Vesna i s. Andreja upravo zbog toga ovdje, da svojim životom posvjedoče ovoj divnoj istini. Istaknuo je kako njihovo ‘hoću zauvijek’ snažno dopire do svakoga nazočnog i da vjeruje da će ono dotaknuti i one mladiće i djevojke koji se još uvijek ‘otimaju’ Božjem pozivu. Svoju propovijed završio je riječima sv. Franje: „Ja sam učinio svoje. Neka vas Krist pouči o onom što je vama činiti“.

Nakon homilije uslijedio je dirljiv čin prostracije sestara zavjetovanica uz pjevanje litanija Svih svetih. Nakon toga s. Vesna i s. Andreja izrekle su obrazac zavjetovanja kojim su obećale doživotno živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoće u Družbi Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Zavjete je primila s. Željka Dramac, provincijska predstojnica u nazočnosti i svjedočenju dviju zavjetovanih sestara – s. Mire Bliznac, zamjenice provincijske predstojnice i s. Radmile Ilinović, odgajateljice sestara juniorki.

Na kraju euharistijskog slavlja zavjetovanim sestrama obratila se s. Željka Dramac čestitajući im što su se odlučile predati Zajednici cijelim srcem cijelog života i želeći im da uvijek traže Boga i otkrivaju ga u sestrama, bližnjima i svemu stvorenomu.

Nakon misnog slavlja ručak i zajedničko druženje nastavilo se u dvorištu sestarske kuće na Rupnovcu tijekom kojeg su s. Andreja i s. Vesna izrekle svoju zahvalu i završile je riječima sv. Franje Asiškoga: „Braćo, počnimo ispočetka jer još ništa nismo učinili“.

 

s. Monika Džepina

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox