Gospodin mi dade sestre!

Geslo je to Devetog susreta odgajateljica i Prvog susreta sestara s privremenim zavjetima naše Družbe koji je započeo u subotu, 17. kolovoza u samostanu sestara Austrijske provincije u mjestu St. Peter (St. Jakob im Rosetal).  Otvarajući susret, vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović je u svojem govoru izrekla dobrodošlicu svim sestrama i izrazila želju da se na ovom susretu otvore istinskoj težnji njihovog bića za kvalitetnim međuodnosima i iskrenom međusobnom komunikacijom, za povjerenjem i istinom u koju ih Gospodin želi uvesti.

Tijekom dva dana, 18. i 19. kolovoza s. Valerija Kovač, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne održala je sestrama predavanja na temu: Teološki temelji zajedništva; Zajedništvo u redovničkom životu te Franjevačko bratstvo i sestrinstvo. Govoreći o zajedništvu kroz teološke, eklezijalne, antropološke i eshatološke dimenzije s. Valerija je naglasila kako je Bog kao biće odnosa i zajedništva temelj i cilj svakog ljudskog zajedništva pa tako i našeg redovničkog koji bi trebao imati svoj uzor u zajednici prvih Isusovih učenika i prvoj jeruzalemskoj zajednici. Također se promišljalo i o nekim dimenzijama i pitanjima koja čine konkretno redovničko zajedništvo: kontemplativna dimenzija, različiti modeli redovničkih zajednica, zajedničarska dimenzija redovničkih zavjeta, formacija i rad u zajedništvu, samoća i zajedništvo, zajedništvo i poslanje, te kako konkretno živjeti sestrinstvo i zajednički život u skladu s našim Pravilom Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Nakon svakog predavanja uslijedile su radionice koje su bile praktična primjena razmišljanja o redovničkoj zajednici i zajedništvu.

Sestre su također imale priliku čuti i konkretna svjedočanstva jedne odgajateljice i juniorke o zajedništvu koje su one iskusile u svojem redovničkom životu. Ostvarenju duhovnog zajedništva među sudionicama doprinijeli su i molitveni trenuci i euharistijska slavlja u samostanskoj kapeli animirani na šest različitih jezika (talijanski, slovenski, hrvatski, engleski, španjolski i francuski).

Rad susreta koji će trajati do 24. kolovoza nastavlja se produbljivanjem biblijskih tema o zajedništvu.

Gospodin, koji nam je dao sestre kao dar, neka nam udijeli i milost da ih takvima uvijek i prihvaćamo.

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox