Na blagdan sv. redovnice Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe, 29. travnja 2014. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, održan je deveti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine.

Predsjedao je biskup banjolučki i predsjednik Bk BiH mons. dr. Franjo Komarica, a sudjelovali su svi biskupi Biskupske konferencije BiH i svi provincijali i provincijske glavarice sa sjedištem u BiH kao članovi Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH. Na susretu je sudjelovao i mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i apostolski egzarh, kao član Vrhbosanske metropolije koji je prenio izraze blizine i zajedništva partikularne Crkve u Makedoniji s krajevnom Crkvom u BiH.

Biskupi i redovnički poglavari i poglavarice izrazili su radost radi proglašenja svetim pape Ivana XXIII., a osobito pape Ivana Pavla II. Radosni su i zbog blagoslovljene prigode da 30. travnja 2014. mogu sudjelovati na Misnom slavlju i ceremoniji otkrivanja spomenika sv. Ivanu Pavlu II. ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu u kojoj je on molio i uputio svoju riječ 12. travnja 2014.

Provincijali i provincijske glavarice iznijeli su kratke prikaze o djelovanju svojih zajednica na području nad/biskupija u Bosni i Hercegovini. Iz prikaza provincijala i provincijskih poglavarica mogao se prepoznati izuzetno veliki doprinos redovnika i redovnica u mjesnim Crkvama u BiH i šire o čemu dovoljno govore i statistički podatak da u Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 888 redovnika i redovnica u 24 zajednice. Oni su angažirani na raznim poljima djelovanja: od katehiziranja, sudjelovanja u župnom pastoralu, u karitativnoj i socijalnoj djelatnosti do djelovanja kontemplativnih zajednica koje svojom trajnom molitvom prate i podupiru poslanje Crkve u Bosni i Hercegovini. Biskupi su i ovom prigodom iskreno zahvalili svim redovničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini za njihovu zauzetost na raznim oblicima kršćanskog odgoja i kateheze djece, mladih i odraslih, kao i u raznim vidovima karitativno-socijalnog rada u župnim zajednicama, ali i u javnim državnim ustanovama.

Tijekom plodne diskusije razmišljalo se i o iznalaženju najboljih načina suradnje kako bi, u skladu s crkvenim smjernicama, „odnosi između biskupa i poglavara (redovničkih) iz dana u dan donosili sve bogatije plodove” te da se „uvijek razvijaju u dobrohotnom poštovanju osoba i instituta, u uvjerenju da je dužnost redovnika da daju svjedočanstvo poučljivosti crkvenom magisteriju i poslušnosti poglavarima” kao i da „jedni i drugi u zajedničkoj spremnosti nastoje ne prelaziti granice vlastite nadležnosti“.

U diskusiji je osobit naglasak stavljen na potrebu trajnog rada oko buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja radeći posebno s mladima i obiteljima.

Tijekom susreta bilo je i ovaj put riječi o nastojanjima Biskupske konferencije BiH da državne vlasti konačnu počnu rješavati pitanje osiguranja službenika Katoličke Crkve u BiH. (KTA)

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox