Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica

U Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu od 17. do 19. rujna 2019, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održan je godišnji Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica na temu „Christus vivit – teorija i praksa“. Iz naše Provincije sudjelovala je s. Ana Oršolić, članica Vijeća za početni odgoj i pastoral zvanja. Na susretu su sudjelovali i članovi Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za promociju duhovnih zvanja.

Susret je započeo u poslijepodnevnim satima, a otvorila ga je s. Danijela Anić, tajnica Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja HBK, a potom je poticajnu riječ okupljenima uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon zaziva Duha Svetoga pozdrave i dobrodošlicu uputili su poglavari Bogoslovnog sjemeništa: rektor Stjepan Radić i vicerektor Krešimir Čutura.

Uslijedio je radni dio susreta tijekom kojega je prof. s. Veronika Gašpar održala predavanje u kojem je naglasila izazove današnjice s kojima se suočavaju mladi, ali i odrasli. Istaknula je kako postoji rivalstvo između istinske teologalne vjere i duhovnosti sekularnog društva. U kršćanstvu je temelj odnos s Bogom, pa onda i s bližnjima, dok je u „duhovnosti“ modernog čovjeka on sam sebi bog sa svojim prohtjevima. U sekularnom svijetu nema mjesta za bližnjega, nema evanđeoske ljubavi kao ni milosrđa, sućuti i solidarnosti. Sestra Veronika citirala je papu Franju, dijelove njegove pobudnice mladima „Christus vivit – Krist živi“, gdje ih bodri da se ne boje „trčati brže od sporih i bojažljivih i da uvijek čuvaju odnos sa Sinom Božjim koji se daruje u euharistiji, koja je središte kršćanskog života…“.

U večernjim satima svećenici, redovnici i redovnice molili su zajedno Večernju u sjemenišnoj kapelici Bezgrešnog začeća BDM te slavili euharistiju, koju je predslavio nadbiskup Hranić. Koncelebriralo je 19 svećenika, uz ministriranje i pjevanje đakovačkih bogoslova.

U srijedu, 18. rujna, započeo je drugi dio Susreta animatora duhovnih zvanja u Đakovu obrađivanjem teme teologalne vjere i razlučivanja duhovnih zvanja i poslanja pred izazovima sekularne duhovnosti s posebnim naglaskom na poslijesinodalnu pobudnicu pape Franje “Christus vivit” koje je također održala dr. Gašpar, a potom su uslijedile radionice u kojima su sudionici podijeljeni u četiri skupine obrađivali različite vidove razlučivanja poziva.

U popodnevnim satima vlč. dr. Jakov Rađa održao je prvo od dva predavanja na temu „Kakav je pastoral duhovnih zvanja?“  Naglasak prvoga predavanja vlč. Rađe stavio na činjenicu da su digitalna i virtualna revolucija te nedostatak očinske figure u obitelji tri  obilježja današnjeg odrastanja mladih zbog čega je prvi poziv animatora za duhovna zvanja formirati mlade za zreli kršćanski život na čijem će terenu nužno nicati i pitanje o pozivu kao zrelom načinu kršćanskoga života.

U večernjim satima, uz euharistijsko klanjanje koje su animirali vlč. Krešimir Čutura i vlč. Filip Sertić, u sjemenišnoj kapeli Bezgrešnog začeća BDM slavljena je sveta misa, koju je predslavio don Jure Bjeliš, rektor Centralnog sjemeništa u Splitu.

Posljednjeg dana Susreta animatora predavanje o govoru novoga načina prenošenja vjere održao je također vlč. dr. Rađa.

Susret je zaključen euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. mr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

(hrk/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox