Drage sestre! Još nam je svježe sjećanje na radosni događaj provincijskoga zborovanja sestara, najprije u Kloštru Ivaniću na blagdan Porcijunkule, a onda i u Bugojnu na blagdan Sv. Klare Asiške. Vaš odaziv, sudjelovanje i angažiranost u pripravi ovoga provincijskog susreta i slavlja izraz su zahvalnosti i pripadnosti Zajednici kojoj smo se predale cijelim srcem.

Franjevačka obitelj obilježava Jubilarnu godinu Sv. Klare Asiške, prve franjevke, koja se prije 800 godina pridružila Sv. Franji Asiškom. Poziv i poslanje Sv. Klare su jedinstveni, ali se na neki način i ponavljaju u povijesti, i to svaki put kada pozvana osoba u dubini vlastitoga bića odluči slijediti Krista. Svaka od nas je na poseban način doživjela svoj duhovni poziv, zapravo ga uvijek iznova doživljava i odgovara na njega.   Odaziv na Kristov poziv je nešto što traje, što ne prestaje. Prilika da provjerimo što je s našim odgovorom na poziv Ljubavi jesu i obljetnice poput ove Klarine. Ova provjera će ponekad zahtijevati da zastanemo podno križa i upitamo: Gospodine, što mi je činiti, ovdje gdje jesam, u svojoj svakodnevici. 
    
Proslava beatifikacije Drinskih mučenica velik je događaj za našu Crkvu. Vjerujem da smo sve mogle prepoznati s jedne strane zahtjevnost vjernog nasljedovanja Krista, ali isto tako duboku radost predanja i vjernosti dokraja, do mučeničke smrti.


Uoči smo svetkovine Sv. oca Franje. Najbolji način njegove proslave u našim zajednicama i u našim osobnim životima bit će vjerno oživljavanje baštine što nam ju je ostavio, a koja se može najjednostavnije izreći: slušati i prihvatiti u nama Isusovo evanđelje. Živjeti ga vjerodostojno.


Životopisci nam svjedoče da životi Sv. Franje i Sv. Klare nisu bili lišeni trenutaka nerazumijevanja, poteškoća i bolesti. Ali oni su sve podnosili s mirom, zahvalno i Bogu predano. Svoj križ sa svim nesigurnostima i nemirima stavljali su pred Kristov križ. Križ im je progovarao. I upravo pod križem doživljavali su duboko jedinstvo s Bogom. A to se jedinstvo ne razvija samo od sebe. Ono raste u pojedincu i tako se prenosi na zajednicu kojoj pripadam. Snažan odnos s Ocem razlog je da je Sv. Franjo bio kadar gledati sve ljude i sva stvorenja kao svoje sestre i braću. U Bogu je – kako nas i sam Isus poučava – prepoznavao Onoga koga je nazivao Oče. Križ i danas govori. Po Njegovoj  riječi sve postaje novo!


Ovih dana, kada obilježavamo 25. obljetnicu Duha Asiza, aktivno se uključimo u promicanje mira među ljudima s kojima živimo i šire.


Dok svakoj od vas, drage sestre, upućujem čestitku o svetkovini Sv. Franje, pozivam vas da se u molitvama sjetimo jedne drugih. Zahvalimo Bogu za našu Provinciju, sve pokojne sestre koje su nam prethodile i od kojih toliko toga baštinimo. Zahvalimo za sestre koje su ovih dana položile svoje zavjete, za naše najmlađe i za sve koje nam Gospodin dade.


Molim da Gospodin bude uvijek s nama i mi s njime!

  Vaša s. Ivanka Mihaljević
 provincijska predstojnica 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox