U pripremi za proslavu svetkovine Božića u našem Duhovnom centru u Bugojnu kroz tri dana održana je duhovna obnova za različite skupine: franjevačku mladež, ministrante i odrasle. Duhovnu obnovu na temu „Kristovo utjelovljenje“ vodile su s. Ivanka Mihaljević i s. Vlatka Dujmović te su kroz Riječ Božju i Franjevačke izvore istaknule bitne odrednice franjevačke duhovnosti u proslavi Božića.

Duhovna obnova za franjevačku mladež održana je 16. prosinca 2023. godine. Nakon molitvenog uvoda framaši su kroz audio monolog upoznali određene crtice iz života sv. Franje Asiškog. Slijedio je rad u skupinama koji se temeljio na Prvom životopisu sv. Franje, autora fra Tome Čelanskog.  U spomenutom zajedničkom radu mladi su istaknuli poniznost, bratstvo, crkvenost i malenost. To su bitne odrednice Franjinog života i djelovanja koje nam i danas o 800. obljetnici prvih jaslica pomažu razumjeti što zapravo Božić jest te s porukom Franjinog Božića slaviti naš Božić.

U nedjelju, 17. prosinca 2023. godine održan je duhovni susret za ministrante. Sestre su potaknule ministrante na razmišljanje o vrijednosti i važnosti ministrantske službe kod oltara. Bog se izražava i po našoj ljudskoj krhkosti, siromaštvu i trpljenju. Ti trenuci Božje prisutnosti prožeti su osobitom Franjinom pažnjom. Baš zbog toga, Franjo na poseban način štuje Božju poniznost u utjelovljenju, na križu  i u euharistiji, naglasila je s. Ivanka. Na djeci prihvatljiv način promišljali smo o riječima kojima je sveti Franjo označio smisao Utjelovljenja: “Eto, svaki se dan ponižava, kao što je nekoć s kraljevskog prijestolja sišao u krilo Djevice, tako svaki dan dolazi k nama u poniznom obličju, svaki dan silazi iz krila Očeva na oltar po svećenikovim rukama…“. Potaknuti prezentacijom o značenju Božića, ministranti su iznosili svoja iskustva i osobone odluke u pripremi slavljenja Isusovog rođendana. Kroz rekreativnu igru s balonima odgovarali su na pitanja i pokazali svoje znanje, a i ponešto novoga naučili.

U ponedjeljak, 18.12.2023. godine održana je duhovna obnova za odrasle. Sestra Ivanka je nazočne provela kroz temu Bog se utjelovio u čovjeku s posebnim naglaskom na Franjino shvaćanje Isusovog utjelovljenja. Želeći u svemu proživjeti Spasiteljevo ponašanje, Franjo je osjećao duboku potrebu postati malen, ponizan. Za njega je proučena Božja riječ značila dvoje: čuti i živjeti. Franjo poziva: “Gledajte, braćo, Božju poniznost i pred njim izlijevajte svoja srca. I vi se ponizujte da vas On uzvisi. Dakle, ništa od sebe ne zadržavajte sebi, da vas cijele prihvati onaj koji se vama cio dariva”. Potaknute Marijinim Veliča te Franjinim stavom poniznosti i malenosti pred Bogočovjekom, sudionici duhovne obnove su nakon predavanja slavili Gospodina u pjesmi i tišini adoracije pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Vjerujemo da će ovi trenuci pridonijeti dubljem življenju Božića.

s. Vlatka Dujmović

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox