Nakon molitve i euharistijskog slavlja, koje je predslavio fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Sv. Križa Bosna Srebrena 16. rujna 2020. u kapeli Prečistog Srca Marijna u provincijalnoj kući u Sarajevu, zajednica sestara se okupila u prostoriji predvorja te prisustvovala blagoslovu redovničkog odijela novakinje Nikoline Vujica, dan uoči njezina redovničkog zavjetovanja.

Obred je započeo Franjinim Pozdravom Blaženoj Djevici Mariji uz pjevanje prigodne antifone. Zatim je s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, uvela prisutne u slavlje redovničkog zavjetovanja. Obraćajući se zajednici s. Kata je kazala „kako smo već najavile sutra, na blagdan Rane sv. Franje, naša novakinja Nikolina Vujica će za vrijeme euharistijskog slavlja položiti prve redovničke zavjete. Naše Konstitucije potiču: ‘Zajednički život ogleda se u životu prve kršćanske zajednice čiji su članovi bili jedno srce i jedna duša. Zajednica neprestano crpi hranu iz evanđelja, iz slavljenja i življenja liturgije, iz dokumenata Učiteljstva, iz franjevačke duhovnosti i iz duhovne baštine Družbe’ (Čl. 38). Željela bih, drage sestre, da i mi ovdje okupljene budemo poput prve kršćanske zajednice jedno srce i jedna duša.

Draga Nikolina, ova Te redovnička zajednica primila i želi Ti pomoći u Tvom hodu redovničkog života. Ovim mislima, drage sestre, pripremamo se za blagoslov redovničkog odijelo koje ću predati našoj novakinji. Ona će ga od sutra nositi kako naše Konstitucije propisuju ‘Neka sestre nose redovničko odijelo vlastito Družbi s velom i franjevačkim znakom, izvanjskim znakom njihove pripadnosti i posvećenja’  (Čl. 45).

Novakinja Nikolina je primila franjevački znak prigodom ulaska u novicijat te ga je kroz ovu godinu nosila, redovničko odijelo će primiti sada nakon blagoslova, a veo/šlajer ćemo blagosloviti sutra za vrijeme euharistijskog slavlja kada će se i zavjetovati te postati redovnica franjevka“, protumačila je ukratko s. Kata obred blagoslova redovničkog odijela.

Prije samog blagoslova redovničkog odijela pročitan je tekst O kreposti koja suzbija mane:

„Gdje je ljubav i mudrost, ondje nema ni straha ni neznanja.

Gdje je strpljivost i poniznost, ondje nema ni srdžbe ni pometnje.

Gdje je siromaštvo u veselju, ondje nema ni pohlepe ni lakomosti.

Gdje  je spokoj i razmatranje, ondje nema ni tjeskobe ni rastresenosti.

Gdje je strah Gospodnji da čuva svoj stan, ondje neprijatelj ne može naći gdje da uđe.

Gdje je milosrđe i razbor, ondje nema ni suviška ni krutosti.“ (Opomene XXVII).

 

Potom je s. Kata uputila poruku novakinji Nikolini. „Željela bih draga Nikolina da i Ti u svom redovničkom životu svakodnevno imaš na umu riječi sv. Franje koje je on izrekao nakon što je čuo riječi i poruku evanđelja: Ovo je ono što hoću, ovo je ono što tražim, ovo želim cijelim srcem izvršiti (1Čel 9,21). Neka Ti je sretno i blagoslovljeno u Tvome redovničkom životu. Želimo Ti mir i ustrajnost“.

Nakon toga, prema vlastitom franjevačkom obredniku redovničkog zavjetovanja, fra Nikica je blagoslovio redovničko odijelo a s. Kata ga je predala novakinji Nikolini, bez koprene, kada će sutra, 17. rujna, odjevena u redovničko odijelo pristupiti slavlju privremenog zavjetovanja.

Obred je završen riječima Blagoslova sv. Franje.

ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox