Susret provincijskih ekonoma
i Vrhovne uprave naše Družbe održava se od 19. do 26. listopada 2015. godine u
Asizu u kući sestara Franjevki Marijinih Misionarki. Tema susreta jest Upravljanje vremenitim dobrima u svjetlu
naše karizme danas.
Rad je započeo 19. listopada
u popodnevni satima molitvom i pozdravom s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice.
S. Klara je naglasila da govoriti o dobrima
znači prije svega govoriti o nečemu što je dobro, pozitivno i korisno, o
nečemu što nam omogućuje osobni rast i jačanje poslanja naše Družbe. Potrebno
je uvijek iznova prepoznavati da sva dobra dolaze od Boga, komu trebamo
zahvaljivati za sve darove koji su nam svakodnevno na raspolaganju. Govoreći o ulozi
ekonome istakla je da ovaj susret želi pomoći u razlučivanju kako poboljšati
upravljanje vremenitim dobrima i djelatnostima u provincijama/Regiji, vodeći se
uvijek načelima darovanosti i bratskoga dijeljenja.
Drugi dan susreta bio je
posvećen razmatranju i slušanju Božje Riječi. S. Michela Refatto, SFP,
bibličarka, izložila je dva predavanja. U prvom je pojasnila poziv carinika Mateja
(Mt 9, 9-13), a u drugom je razvila
temu Besplatno primismo, besplatno
dajimo. Od zabrinutosti prema sinovskom predanju (Mt 9, 35 – 10, 16; 6, 22-34).
Dana 21. listopada prof.
Martín Carbajo Núñez, OFM, predstavio je franjevačka načela u vođenju ekonomije:
slobodu, besplatnost, bratstvo i opće dobro.
Uslijedio je dan u kojem se
obrađivalo Okružno pismo Smjernice za
upravljanje dobrima u ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog
života. S. Annunziata Remossi, OMVF, koja radi u Kongregaciji za ustanove
posvećenog života i družbe apostolskog života, pojasnila je mnoge važne
argumente vezane uz službu ekonome u današnjim prilikama.
U preostalim danima susreta
radit će se na obnovi dokumenta Smjernice
za upravljanje vremenitim dobrima u našoj Družbi.
Budući da su smještene u
blizini bazilike Svete Marije Anđeoske, ekonome uz zahtjevan rad svakodnevno
sudjeluju na liturgijskim slavljima u bazilici i pronalaze trenutke za osobnu
molitvu u Porcijunkuli.
S. Danijela Brekalo