Svečana akademija u povodu 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin pod geslom „Dani vjernosti Bogu i Domovini“ održana je 18. svibnja 2019. u punoj dvorani RBB „Sendesaal“ u Berlinu, objavljeno je na mrežnoj stranici „Žive zajednice“, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. Na slavlju je sudjelovalu i naše sestre koje su djelovale u ovoj misiji.

Akademija je započela molitvom, koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Nakon pozdravne riječi voditelja misije fra Edvarda Sokola, prigodnu riječ uputio je kardinal Puljić koji je svima čestitao 50. obljetnicu misije. „Obljetnice obvezuju. Prije nas je u ovoj misiji uloženo pedeset ljeta molitve, žrtve, rada. Tamo, gdje su stali svi oni koji su djelovali u ovoj misiji prije nas, mi nastavljamo. Zato želim da Bog blagoslovi ovaj rad u službi naše nebeske i zemaljske Domovine.“ Potom je fra Edvard pozdravio brojne goste, posebno nas, Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, a koje su dugo godina djelovale u misiji.

Nakon izvođenja njemačke i hrvatske himne, prigodnu riječ je uputila predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović, koja je istaknula veliku važnost misije za sve njezine naraštaje, od početka do danas. Čestitke za 50. obljetnicu misije uputili su nadbiskup Berlina mons. dr. Heiner Koch putem video-poruke, prelat dr. Stefan Dybovski, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Jadranka Winbow Negodić, zamjenik predstojnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić. Putem video-poruke čestitku je uputio i veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman i trener „Bayerna“ Niko Kovač, koji je odrastao uz misiju Berlin.

Uslijedio je bogat duhovno-kulturni program u kojem su nastupile klape, tamburaši,misijski mješoviti zbor, zbor mladih te pjevačice bivšeg dječjeg zbora. Nastupile su i folklone skupine – folklor naraštaja, mali folklor i veliki folklor koji je na oduševljenje okupljenih nastupio s „Erom s onog svijeta“.

U tri dijela je je prikazan video u kojem je dan pregled 50 godina misije, a mladi su pripremili dojmljiv kviz o zanimljivostima i rekordima misije. Fra Evdard Sokol i predsjedništvo župnog vijeća zahvalili su svima na odazivu te uručeni prigodni darovi zaslužnima.

Vrhunac proslave 50. obljetnice HKM Berlin bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić 19. Svibnja u crkvi sv. Sebastijana. Nakon Misnog slavlja za sve je organiziran ručak uz druženje. (kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox