33. Godišnji susret hrvatskih misionara i misionarki te dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i BiH održan je od 1. do 5. srpnja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Susret je započeo u subotu, 1. srpnja okupljanjem u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

Ove godine je sudjelovalo 12 dijecezanskih ravnatelja PMD iz Hrvatske, 2 iz BiH te jedan iz Crne Gore. Na susretu je sudjelovalo  6 misionara i 5 misionarki koji ove godine stigli iz Brazila, Ekvadora, Ruande, Tanzanije, Zambije, Haitija, Benina, Ugande te Nigerije, a među njima i naša s. Elizabeta Žuljević, misionarka u Ugandi. Susret su vodili mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK, s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica PMD za Hrvatsku, te mons. Luka Tunjić,  nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH.

U nedjelju, 2. srpnja, sudionici susreta su sudjelovali na misnim slavljima diljem župa Porečke i Pulske biskupije, gdje su izrekli svoja svjedočanstva o misijskom djelovanju. Sestra Elizabeta Žuljević je svjedočila u Župi Sv. Antuna Padovanskog u Puli. Istoga dana u 16 sati sudionici susreta su primljeni u Ordinarijatu u Poreču.

U ponedjeljak, 3. srpnja u jutarnjem i popodnevnom terminu održan je radni dio susreta, u kojem su misonari, između ostalog, govorili o izazovima i problemima u svom poslanju, ali i o svom sveukupnom misijskom djelovanju. Njihovo djelovanje, uz naviještaj Radosne vijesti ogleda se i u gradnji, medicinskom djelovanju, humanitarnoj pomoći, obrazovanju, raznim edukacijama…

U večernjim satima sudjelovali su na svečanoj proslavi svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK.

U utorak sudionici susreta su posjetili mjesta koja su obilježila život bl. Miroslava Bulešića. U jutarnjim satima sudjelovali su na misnom slavlju u Svetvinčentu, na oltaru gdje se čuvaju relikvije blaženika, a potom su pojsetili Pazinski kolegij, te u obišli  Lanišće, mjesto mučeništva blaženika.

U večernjim satim prigodnim završnim zahvalama zaključen je ovogodišnji susret hrvatskih misionara i misionarki te nacionalnih i dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela.

(missio.ba/ssf.hr)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox