Teološko-filozofska kritika: Glavni prigovori dokumentu Instrumentum laboris – radnom dokumentu Sinode

19.10.2015

U ovom informativnom tekstu iz Rima Hrvoje Juko SJ daje izvrstan pregled kritika radnog dokumenta Sinode o obitelji – Instrumentum laboris – koje su uputili brojni teolozi i filozofi uoči početka rada Sinode. Ovi prigovori su važni jer sadrže glavne točke prijepora oko pojedinih pastoralnih i teoloških tema o kojima se raspravlja na Sinodi koja je u tijeku.

Sinoda o obitelji: Najvažnija teološka razgraničenja u diskusijama među sinodskim ocima

19.10.2015


Britanski katolički tjednik The Catholic Herald intenzivno prati Sinodu o obitelji na svojoj internetskoj stranici. U nizu tekstova pod imenom Pisma sa Sinode objavljuju komentare koje pišu urednici tog tjednika kao i vanjski suradnici. Urednički komentari potpisani su pseudonimom Xavier Rynne II., s čime su odali počast redemptorističkom redovniku i novinaru Francisu X. Murphyju, koji je koristio pseudonim Xavier Rynne izvještavajući s Drugog vatikanskog koncila. Prenosimo jedan od zanimljivijih tekstova koji obrađuje moguće točke teoloških prijepora među sinodskim ocima.

 

Započeo Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja

29.09.2015


U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu započeo je Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja u okviru europskih biskupskih konferencija.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Justitia et pax o važnosti međunarodne zaštite izbjeglica

18.09.2015


Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije Justitia et pax o važnosti međunarodne zaštite izbjeglica i kršćanskoj solidarnosti u njihovom zbrinjavanju.

Poruka s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija

18.09.2015


Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) održalo je na poziv jeruzalemskoga latinskog patrijarha Fouada Twala svoje plenarno zasjedanje u Svetoj zemlji od 11. do 16. rujna 2015. 

Knjiga pape Franje, Samo nas ljubav može spasiti

04.09.2015


Nakladna kuća Verbum 3. rujna 2015. na konferenciji za medije predstavila je knjigu pape Franje Samo nas ljubav može spasiti.

 


 

Papino pismo o jubilejskom oprostu u Svetoj godini milosrđa

01.09.2015

Papa Franjo uputio je pismo predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rini Fisichelli o podjeljivanju oprosta tijekom predstojećeg Jubileja milosrđa.

Sv. Monika – uzor i zaštitnica kršćanskih majki

27.08.2015

Sveta Monika poznata je kao majka sv. Augustina. Zagovornica je odlutalih od vjere, zaštitnica je majki, obitelji i udovica

Đakovo: Poziv na molitvu za Tomislava Salopeka

06.08.2015


Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 5. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima Nadbiskupije poziv na molitvu za Tomislava Salopeka.

 

Talijanski Caritas objavio dosje o progonima kršćana

31.07.2015


„Progonjeni kršćani: između terorizma i prisilnih seljenja.“

Kršćanski život bračnog para je najbolje svjedočanstvo braka

31.07.2015


Najdjelotvornije svjedočanstvo braka jest primjeran život kršćanskoga bračnog para. 

Sažetak nove papine enciklike Laudato sí

18.06.2015


U priručnom vodiču koji je pomaže razumijevanju cjeline teksta kao i pojedinih njegovih naglasaka, kako prenosi Radio Vatikan, dan je i pregled enciklike pape Franje Hvaljen budi po poglavljima.

Propovijed pape Franje na misi u Domu sv. Marta: Ne razvodnjavati kršćanski identitet!

10.06.2015


Valja štititi kršćanski identitet i dopustiti da nas Duh Sveti vodi u životu. 

Papin razgovor s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Sarajeva

09.06.2015


Tijekom leta zrakoplovom iz Sarajeva u Rim po završetku svoga apostolskog pohoda glavnom gradu BiH, papa Franjo se susreo s novinarima u zrakoplovu na prigodnoj tiskovnoj konferenciji koju je vodio pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi. 

Predani govor pape Franje na susretu sa duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici

09.06.2015


Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, 6. lipnja 2015., susret Svetog Oca pape Franje sa svećenicima, redovnicima i redovnicama.