Vrijeme darivanja i/ili darovano vrijeme

03.01.2016


Blagdan Božje poniznosti i uzvišenosti kroz dane Nove godine, nek očovječi ono što je nečovječno i obavijeno zlom i mrakom.

Molitva za franjevca i njegove župljane

31.12.2015


Franjevačka kustodija poziva na molitvu za franjevca i njegove župljane

Otac tvoj i ja žalosni smo te tražili (Lk 2,49)

28.12.2015


Bože, čuvaj naše obitelji od izgubljenosti!

Susreti preobražavaju pustinju

20.12.2015


Slušamo ove 4. nedjelje došašća o susretu Marije i Elizabete. Susreti preobražavaju naše živote. Susreti navodnjavaju naše pustinje. 

Radujte se u Gospodinu uvijek! (Fil 4,4)

13.12.2015

U svakodnevnom sivilu ravnodušnosti, u tami apatije i beznađa kršćani su pozvani unositi svjetlo radosti i nade. Razmišljanje s. Ivane Pavle Dominković uz treću nedjelju došašća.

Poruka predsjednika Caritasa BK BIH za Nedjelju Caritasa, 2015.

09.12.2015


Dan Caritasa - poruka u duhu godine Milosrđa

Pripravite put Gospodinu!

06.12.2015


Tri poziva su na koje nas prorok Ivan poziva: poziv na povlačenje u pustinju, poziv na obraćenje i poziv da pripravimo put. Razmišljanje s. Ljubice Stjepanović uz drugu nedjelju došašća.

Došašće

03.12.2015


Svi liturgijski, crkveni i pučki sadržaji vremenu došašća daju samo jednu poruku: Budni budite, Gospodin je blizu! Ne smijete prespavati, prečuti, ne biti zainteresirani za Njegov dolazak. On je tu. Čim zakuca, odmah mu otvorite vrata svoje obitelji, srca i duše.

Pazite na se da vam srca ne otežaju

29.11.2015

Na početku smo došašća. Pred nama je izvrsna prilika da nešto promijenimo u našem iščekivanju Isusova rođenja.

​Razmataranje s. Maje Ivković uz Prvu nedjelju došašća


Samir Khalil: Kako spriječiti da se ne dogodi novi krvavi Pariz?

24.11.2015


Muslimani identificirani kao počinitelji terorističkih napada u Parizu 13. studenoga bili su iz nekih od najsekularnijih dijelova sjeverne Europe, gdje je kršćanstvo, naročito katoličanstvo, najslabije. U kojoj su mjeri sekularizam i slabo katoličanstvo odigrali ulogu u njihovoj radikalizaciji? 

Prof. Introvigne o Sinodi o obitelji i o papi Franji

05.11.2015


„Ovaj se pontifikat ne može ocjenjivati sociološko-političkim kategorijama 'desni-lijevi', jer ih je sasvim iskorijenio.“

Objavljen završni dokument Sinode o obitelji

27.10.2015


Završni dokument Sinode o obitelji, odobren od pape Franje za objavljivanje, opisuje obitelj kao svjetlost u tami svijeta, priznajući mnoge poteškoće, ali i veliku sposobnost obitelji da se s njima suoči.

Teološko-filozofska kritika: Glavni prigovori dokumentu Instrumentum laboris – radnom dokumentu Sinode

19.10.2015

U ovom informativnom tekstu iz Rima Hrvoje Juko SJ daje izvrstan pregled kritika radnog dokumenta Sinode o obitelji – Instrumentum laboris – koje su uputili brojni teolozi i filozofi uoči početka rada Sinode. Ovi prigovori su važni jer sadrže glavne točke prijepora oko pojedinih pastoralnih i teoloških tema o kojima se raspravlja na Sinodi koja je u tijeku.

Sinoda o obitelji: Najvažnija teološka razgraničenja u diskusijama među sinodskim ocima

19.10.2015


Britanski katolički tjednik The Catholic Herald intenzivno prati Sinodu o obitelji na svojoj internetskoj stranici. U nizu tekstova pod imenom Pisma sa Sinode objavljuju komentare koje pišu urednici tog tjednika kao i vanjski suradnici. Urednički komentari potpisani su pseudonimom Xavier Rynne II., s čime su odali počast redemptorističkom redovniku i novinaru Francisu X. Murphyju, koji je koristio pseudonim Xavier Rynne izvještavajući s Drugog vatikanskog koncila. Prenosimo jedan od zanimljivijih tekstova koji obrađuje moguće točke teoloških prijepora među sinodskim ocima.

 

Započeo Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja

29.09.2015


U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu započeo je Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja u okviru europskih biskupskih konferencija.