Susreti preobražavaju pustinju

20.12.2015


Slušamo ove 4. nedjelje došašća o susretu Marije i Elizabete. Susreti preobražavaju naše živote. Susreti navodnjavaju naše pustinje. 

Radujte se u Gospodinu uvijek! (Fil 4,4)

13.12.2015

U svakodnevnom sivilu ravnodušnosti, u tami apatije i beznađa kršćani su pozvani unositi svjetlo radosti i nade. Razmišljanje s. Ivane Pavle Dominković uz treću nedjelju došašća.

Poruka predsjednika Caritasa BK BIH za Nedjelju Caritasa, 2015.

09.12.2015


Dan Caritasa - poruka u duhu godine Milosrđa

Pripravite put Gospodinu!

06.12.2015


Tri poziva su na koje nas prorok Ivan poziva: poziv na povlačenje u pustinju, poziv na obraćenje i poziv da pripravimo put. Razmišljanje s. Ljubice Stjepanović uz drugu nedjelju došašća.

Došašće

03.12.2015


Svi liturgijski, crkveni i pučki sadržaji vremenu došašća daju samo jednu poruku: Budni budite, Gospodin je blizu! Ne smijete prespavati, prečuti, ne biti zainteresirani za Njegov dolazak. On je tu. Čim zakuca, odmah mu otvorite vrata svoje obitelji, srca i duše.

Pazite na se da vam srca ne otežaju

29.11.2015

Na početku smo došašća. Pred nama je izvrsna prilika da nešto promijenimo u našem iščekivanju Isusova rođenja.

​Razmataranje s. Maje Ivković uz Prvu nedjelju došašća


Samir Khalil: Kako spriječiti da se ne dogodi novi krvavi Pariz?

24.11.2015


Muslimani identificirani kao počinitelji terorističkih napada u Parizu 13. studenoga bili su iz nekih od najsekularnijih dijelova sjeverne Europe, gdje je kršćanstvo, naročito katoličanstvo, najslabije. U kojoj su mjeri sekularizam i slabo katoličanstvo odigrali ulogu u njihovoj radikalizaciji? 

Prof. Introvigne o Sinodi o obitelji i o papi Franji

05.11.2015


„Ovaj se pontifikat ne može ocjenjivati sociološko-političkim kategorijama 'desni-lijevi', jer ih je sasvim iskorijenio.“

Objavljen završni dokument Sinode o obitelji

27.10.2015


Završni dokument Sinode o obitelji, odobren od pape Franje za objavljivanje, opisuje obitelj kao svjetlost u tami svijeta, priznajući mnoge poteškoće, ali i veliku sposobnost obitelji da se s njima suoči.

Teološko-filozofska kritika: Glavni prigovori dokumentu Instrumentum laboris – radnom dokumentu Sinode

19.10.2015

U ovom informativnom tekstu iz Rima Hrvoje Juko SJ daje izvrstan pregled kritika radnog dokumenta Sinode o obitelji – Instrumentum laboris – koje su uputili brojni teolozi i filozofi uoči početka rada Sinode. Ovi prigovori su važni jer sadrže glavne točke prijepora oko pojedinih pastoralnih i teoloških tema o kojima se raspravlja na Sinodi koja je u tijeku.

Sinoda o obitelji: Najvažnija teološka razgraničenja u diskusijama među sinodskim ocima

19.10.2015


Britanski katolički tjednik The Catholic Herald intenzivno prati Sinodu o obitelji na svojoj internetskoj stranici. U nizu tekstova pod imenom Pisma sa Sinode objavljuju komentare koje pišu urednici tog tjednika kao i vanjski suradnici. Urednički komentari potpisani su pseudonimom Xavier Rynne II., s čime su odali počast redemptorističkom redovniku i novinaru Francisu X. Murphyju, koji je koristio pseudonim Xavier Rynne izvještavajući s Drugog vatikanskog koncila. Prenosimo jedan od zanimljivijih tekstova koji obrađuje moguće točke teoloških prijepora među sinodskim ocima.

 

Započeo Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja

29.09.2015


U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu započeo je Susret biskupa i savjetnika zaduženih za medije njemačkog govornog područja u okviru europskih biskupskih konferencija.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Justitia et pax o važnosti međunarodne zaštite izbjeglica

18.09.2015


Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije Justitia et pax o važnosti međunarodne zaštite izbjeglica i kršćanskoj solidarnosti u njihovom zbrinjavanju.

Poruka s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija

18.09.2015


Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) održalo je na poziv jeruzalemskoga latinskog patrijarha Fouada Twala svoje plenarno zasjedanje u Svetoj zemlji od 11. do 16. rujna 2015. 

Knjiga pape Franje, Samo nas ljubav može spasiti

04.09.2015


Nakladna kuća Verbum 3. rujna 2015. na konferenciji za medije predstavila je knjigu pape Franje Samo nas ljubav može spasiti.