Klarina poruka (s. Kata Karadža)


​Koju nam poruku šalju sveci i svetice? Što je kod njih toliko privlačno da su njihova djela i životni primjer i danas aktualni? Klarine poruke koje čitamo u njezinim spisima su inspirirajuće jer njezina pisama, Oporuka i drugi spisi uključuju najvažnije karakteristike koje je cijeli život prakticirala, a to su: osluškivanje Božje riječi, življenje Evanđelja, molitva, kontemplacija, pobožnost prema Mariji, povlastica siromaštva, nastojanje oko dobra, postojanost i neprestano promatranje Isusa Krista.

Klarine poruke i danas mogu biti smjernice mnogima, a posebno onima koji je slijede u redovničkom životu ili koji se nadahnjuju njezinim tekstovima. Klara u Prvom pismu Janji Praškoj piše: “Slušajući veoma častan glas o vašem svetom vladanju i životu, koji se pronio ne samo do mene nego gotovo po cijelome svijetu, veoma se radujem u Gospodinu i kličem (Heb 3,18); zbog toga mogu klicati ne samo ja jedina nego svi koji služe i žele služiti Isusu Kristu” (2Pj 3). Klara se raduje Janjinoj odlučnosti da slijedi stope Gospodinove kao i svima onima koji nastoje oko bolje komunikacije, više sreće, osobnog i zajedničkog zadovoljstva. Raduje se što, poput Janje, mnogi čine velike napore radeći što je moguće bolje te tako sudjeluju u izgradnji boljeg i ljepšeg čovječanstva. I Klara je cijeli život nastojala s ljudima dijeliti svakodnevni život i živjeti s njima radosti i poteškoće.

Pokušajmo čuti što nam Klara poručuje svojim jednostavnim riječima i što govori o sebi a da je i danas aktualno:

Mnogi ste čuli za obitelj Favarone koja je bila viteškog podrijetla, a živjela je blizu crkve Sv. Rufina u Asizu. Moja majka Hortolana bila je sveta žena. Voljela je hodočašća i često je išla moliti u obližnje crkve. Kad sam se rodila, bila je nadahnuta da mi nadjene ime Klara, što znači svjetlo. Od samog djetinjstva Bog me vodio i pratio, poticao me da volim i njegujem dobrotu, samilost, suosjećajnost, svakodnevnu molitvu, vjernost, odanost, poštovanje prema roditeljima i svakom čovjeku, posebno prema patniku. Kada sam odrasla, Bog me nadahnjivao i vodio svojim putem da shvatim pravu radost u evanđelju Gospodina Isusa Krista. Nakon tih osobnih proživljavanja, koja nisu uvijek bila lagana, Gospodin me nadahnuo da se odlučim za put kontemplativnoga evanđeoskog života umjesto bračnoga, koji je bio najčešći u to doba.

Sa sigurnošću vam mogu posvjedočiti da me vodila ljubav Božja kojoj sam se potpuno predala.  Duh Sveti me nadahnuo, dao mi snagu i hrabrost da ostavim sva bogatstva i napustim svoj dom te slijedim stope sunarodnjaka Franje uzimajući Evanđelje za svoj svakodnevni život, težeći prema savršenosti i zajedništvu sa Svevišnjim.  U samostanu Sv. Damjana i u zajedništvu sa sestrama Gospodin mi je progovarao na razne načine i poručivao kako trebam živjeti. Pomagao mi je napredovati u krepostima, novoj kulturi zajedničkoga klauzurnog života, novom načinu kako biti sestra, majka i zaručnica. Govorio mi je o povlastici siromaštva te kako što bolje služiti sestrama koje su mi se pridružile i koje mi je on darovao. Ja sam svakodnevno nastojala biti otvorena za slušanje njegova glasa. Iskusila sam dar kontemplacije. Rasla sam u spoznaji Kristova života, smrti i uskrsnuća te u novosti života, što je bilo privlačno i mnogim sestrama i braći. Zahvaljujem Bogu što me stvorio i što je blagoslovio moj život. Put je bio tijesan, trnovit i dug, ali Franjo i ja smo ga pronašli kao istinito blago – savršenu radost i potpunu sreću u Bogu. Puno sam napora i truda uložila, ali se sve isplatilo.

Ono što bih željela istaknuti jest neizmjerna milost Božja koju sam cijeli život duboko osjećala u vlastitom životu osluškujući, živeći i obdržavajući Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Ta primljena Božja milost otvorila mi je srce za mnoge stvari na koje sam se odvažno odlučila iako kao ljudsko biće nisam uvijek bila sigurna je li potpuno ispravno to što činim. Za mene je bilo važno predati se Božjoj volji. Bog je oblikovao moj život onako kako je zamislio, a ja sam surađivala s njim dopuštajući mu da upravlja mojim životom. Smatram da su mnogi sveci kroz stoljeća pronašli vlastiti put koji im je omogućio dostići vrhunce, puninu života i radost u Bogu slušajući i vršeći njegovu svetu volju. Moj život je bio život predanja Božjoj volji, život radosnog evo me, mene pošalji.

Zato je ova moja poruka upućena svima koji žele čuti i slušati Božju riječ. Poruka je ista nekada i danas: slušati i opsluživati Božju riječ koja nam je upravljena svaki dan. Na nama je da otvorimo svoje uho i da budemo pozorni slušači te riječi. Poruku upućujem svima, a ponajprije onima koji žive u samostanima, koji ustrajavaju u molitvi, posebno u kontemplativnoj, u vjernosti svojim obećanjima, u ljubavi Božjoj, ljubavi prema bližnjemu i ljubavi prema svemu stvorenomu. Vaša sveta nakana i nesebičan život velika je radost, utjeha i blagoslov za mnogu braću i sestre koji vas okružuju na zemlji. Poznavati, osluškivati i meditirati Evanđelje neprocjenjivo je blago koje svakodnevno otkrivate a da toga niste ni svjesni. Mnogi ste izabrali živjeti kao Krist, siromašan i raspet, te služiti potrebnima ovoga svijeta. Odbacili ste raznolike svjetske privlačnosti, zemaljska bogatstva, slavu, sigurnost i izabrali život Isusa Krista. Bili ste oduševljeni kada ste spoznali kako je Isus bezuvjetno dao svoj život za druge. I vi ste se potpuno predali cijelim svojim bićem – srcem, umom i dušom. Želite ljubiti njega zauzvrat. Obećali ste moliti i uvijek budni biti. Izvršavajte djelo blagovjesničko, služenje svoje posve ispunite i službe koje ste preuzeli ispunjajte u svetom siromaštvu i iskrenoj poniznosti (usp. 2 Tim 4,5; 1PJ 31). Ne zaboravite moliti za svoj poziv kako biste ga učvrstili jer puno je mogućnosti koje vas lako mogu udaljiti od onoga što ste započeli. U Oporuci sam sestrama ostavila u baštinu riječi: “Među ostalim dobročinstvima koja smo primile i svaki dan primamo od darovatelja našega, Oca milosrđa (usp. 2 Kor 1,3), pa stoga još više moramo zahvaljivati istom slavnom Ocu, jest naše zvanje. Što je ono savršenije i veće, to više njemu dugujemo zahvalnost. Stoga apostol veli: Upoznaj zvanje svoje (usp. 1 Kor 1,26)! Sin nam je Božji postao put, koji nam riječju i primjerom  (usp. Iv 14,6; 1Tim 4,12) pokaza i njemu nas pouči otac naš Franjo, njegov istinski ljubitelj i nasljedovatelj” (Opor 2-5).

Potičem vas, predrage sestre i braćo, da često meditirate riječi Svetoga pisma tako da možete Krista dublje upoznati (3PJ 14-17). Slijedite stope Marijine te uvijek nosite Krista duhovno i posjedujte ga u svome tijelu. Bog je postao čovjekom jer je Marija rekla da. Riječ je postala tijelo. Marija je bila pažljiva, predana i odvažna. Pazila je na Božju riječ; iako zbunjena, spremno je odgovorila neka mi bude. Marija je vaš primjer, učite od nje. Radujete se i kličite, vaša plaća je velika na nebesima (Mt 5,12). Zaslužit ćete da vas zovu braćom, sestrama, zaručnicima i majkom Sina svevišnjega Oca i slavne Djevice Marije. Birajući siromaštvo poput Marije i Isusa, zaslužit ćete kraljevstvo nebesko i vječnu radost koja je plod ljubavi. “O blaženo siromaštvo, koje onima što ga ljube i prihvaćaju vječno bogatstvo daje! O blaženo siromaštvo, onima koji ga posjeduju i žude Bog kraljevstvo vječno (Mt 5,3) obećava, i sigurno se daje vječna slava i blažen život! O sveto siromaštvo, što ga Gospodin Isus Krist, koji nebom i zemljom vladaše i vlada i koji reče i postadoše (Ps 32,9; 148,5), više od ostaloga izabra i prigrli” (1PJ 15-17).

Sve vas pozivam, ja Klara, da neprestano kontemplirate siromašnoga Krista. Njegova ljubav za nas je neizmjerna. On je bio poslušan do smrti, čak do odlaska na križ. Krist nam je osigurao vječni život ulaskom na uska vrata (usp. Mt 7,13-14). Velika je, doista, i hvale vrijedna zamjena: ostaviti vremenito za vječno, zaslužiti nebeska dobra za zemaljska, primiti stoput više za jedno i posjedovati vječni blaženi život (1PJ 30). Svaki dan zahvaljujem Davatelju milosti, od koga dolazi svako dobro i svi darovi proizlaze, za sve dobre ljude, braću i sestre, koji prebivaju na zemlji. Potičem da budete savršeni kao što je savršen Otac nebeski (Mt 5,48). On nas je okrunio krepostima i obasjao pečatom savršenstva. Težite uvijek svetom siromaštvu, dubokoj poniznosti, revnoj ljubavi i upravite svoje korake stopama našega Gospodina Isusa Krista.

Poticala sam i svoju ljubljenu sestru u Kristu Janju Prašku:

„…sjećajući se svoje odluke kao druga Rahela, uvijek se osvrći na svoj početak,

što držiš, drži,

što činiš, čini, ne puštaj (usp. Pj 3,4),

nego brzim trkom, laka koraka,

ne spotičući se

da se ni prašina tvoga tabana ne hvata,

sigurna, radosna i hitra

sigurno hodi stazom blaženstva,

ne vjerujući ničemu, ne pristajući ni uza što

što bi te od tog nauma odvratiti htjelo,

što bi ti na put stupicu stavljalo (usp. Rim 14,13),

kako ne bi u onom savršenstvu

kojim te Duh Gospodnji poziva

ispunila Višnjemu zavjete svoje“ (2PJ 11-14).

 

Tražite dobro, pravedan savjet i siguran hod na putu Svevišnjega. Ako bi te netko sprečavao u savršenosti, ti ga trebaš poštivati, ali ne slijediti. Gledaj, promatraj i razmatraj te njega nasljedovati nastoj. Jer za tvoj spas On je postao najbezvredniji od ljudi, odbačen, prezren, udaran i po cijelome tijelu bičevan. On je patio i umro u samim mukama križa. Ako s njim trpiš, s njim ćeš kraljevati; ako s njim tuguješ, s njime ćeš se radovati; ako na križu tjeskobe s njim budeš umirala, s njime ćeš u sjaju svetaca nebeske stanove posjedovati, i tvoje će ime biti zapisano u knjizi Života, i bit će slavno među ljudima (usp. 2PJ 21-23).

Napisala sam vam nekoliko poticajni misli koje sam u životu prakticirala i koje su meni bile putokaz. Iako je to bilo davno, prije nekoliko stoljeća, poruka je ista i meni i tebi danas. Ne želim više duljiti, nego vas na kraju ove moje poruke sve blagosloviti.

“Ja, Klara, službenica Kristova, biljčica preblaženoga našeg oca svetog Franje, sestra i majka vaša i ostalih siromašnih sestara, mada nedostojna, molim Gospodina našega Isusa Krista po Njegovom milosrđu, po zagovoru njegove presvete majke Marije, blaženoga Mihaela arkanđela, svih svetih anđela Božjih, blaženoga našeg oca Franje i svih svetaca i svetica, da vam sam nebeski Otac dadne i potvrdi ovaj svoj presveti blagoslov na nebu i na zemlji (usp. Post 27,28): na zemlji umnažajući vas u svojoj milosti i krepostima svojim među svojim slugama i službenicama u svojoj vojujućoj Crkvi; a na nebu uzdižući vas i proslavljujući među svojim svecima i sveticama  u slavnoj Crkvi.

Gospodin s vama bio uvijek, a sada vi uvijek budite s njime! Amen” (BlKl 6-11.16).

 

S. Kata Karadža