Tragovima Franjine poniznosti i poslušnosti (s. Kata Karadža)

​Za Franju i Klaru prava poslušnost izvire iz ljubavi. Zato Franjo u Pozdravu krepostima uspoređuje ljubav s poslušnošću. Poniznost je uz ljubav i služenje stožerna krepost.

Klarina poruka (s. Kata Karadža)

​Klarine poruke i danas mogu biti smjernice mnogima, a posebno onima koji je slijede u redovničkom životu ili koji se nadahnjuju njezinim tekstovima.

Franjo i Klara - veza prožeta slobodom (Felice Accroca)

Franjo i Klara su primjer kako muškarac i žena mogu biti sjedinjeni u potpunoj čistoći, daleki od svake požude i sebičnosti, potpuno sjedinjeni, jer su posve slobodni i posve dani jedno drugome, budući da su posve predani Kristu i braći.

​Klara i njezina majka Hortulana – uzajamno podržavanje na putu svetosti (s. Kata Karadža)

Od samog začeća svako ljudsko biće stupa u odnos s majkom i s njom već tada na neki način komunicira. Žene su sudionice Božjeg nauma i kao takve sudjeluju u djelu njegova stvaranja na zemlji preko rađanja novog stvorenja. 

​Gdje su ljubav i mir, ondje je i Bog

Franjo ima duboku pronicavost s obzirom na ljudsko biće koje on promatra kao izvor nasilja i mira. Vjerovao je da mir izvire iz srca. “Kao što naviještaš mir svojim jezikom, budi siguran da imaš veći mir u svome srcu..." 

Franjo – učenik u Kristovoj školi (s. Kata Karadža)

Franjo je bio vjerni učenik Kristove škole, a na isto poziva svoju braću, cjelokupnu franjevačku obitelj i sve ljude koji žele pronositi mir i dobro u ovom svijetu.

​Franjo i propovijedanje životinjama (s. Kata Karadža)

Svetom je Franji temeljno opredjeljenje bilo naviještati evanđelje. Za čitava života on je propovijedao radosnu vijest i govorio o Bogu.  Da je propovijedao ljudima, to je razumljivo, ali nije samo na tome stao. Sv. Franjo propovijeda o Bogu i životinjama. 

​Franjo i Klara - prijateljstvo božanskih zaljubljenika (s. Kata Karadža)

U ovom tekstu promišljamo o prijateljstvu Franje i Klare. Koliko god ih budemo promatrali u njihovoj posebnosti toliko će nam ostati nedohvatljivi jer tu dubinu ne možemo prodrijeti ljudskim kriterijima. 

Svetra Klara - ideal ostvarene žene (fra Zvjezdan Linić)

Svake godine 11. kolovoza slavimo blagdan sv. Klare Asiške. Ovo je sigurno posebna žena u nizu onih koje Crkva priznaje kao svetice. Živjela je u 13. stoljeću, suvremenica svetog Franje Asiškoga. 

Gospodine, što hoćeš da učinim? (s. Kata Karadža)

 »I pošto mi Gospodin dade braće, nitko mi ne pokazivaše što bih morao činiti, nego mi sam Svevišnji objavi, da mo­ram živjeti po načinu svetoga Evanđelja.

Radost u molitvi (Fra Felice Accroca)


Franjo je radostan zbog svega stvorenog i stoga pjeva. Ali Franjino pjevanje po svojoj biti je molitva. Njegova kozmička radost koja zagrljajem obuhvaća svemir, izlijeva se iz rijeke ekstaze kontemplacije.

Franjin pozdrav Blaženoj Djevici Mariji (fra Grgur Blažević)


Kad se radi o Franjinoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, jedan od najljepših tekstova koji to pokazuje imamo u drugom životopisu Tome Čelanskog. 

Sveta Klara - zagledana u Kristovo lice (s. Kata Karadža)


Rast u molitvi koji vodi kontemplaciji počinje promatranjem raspetoga Krista i širi se do prožimanja spoznaje da moje srce ima mjesta u Kristovu srcu. Kontemplativni život dovodi do preobrazbe, do ljubavi.

Arhiva...