Preminula naša s. M. Benjamina (Marija) Mutić

Fotografije uz članak 1
18.12.2017

Dana 18. prosinca 2017. godine, u samostanu Sv. Franje u Kloštru Ivaniću u Gospodinu je preminula naša s. M.
Benjamina Mutić u 94. godini života i 73. godini redovništva.

Sprovodni obred bit će u srijedu, 20. prosinca, na groblju Sv. Roka u Kloštru Ivaniću u 11 sati, a potom će se slaviti sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Sestra Benjamina, krsnim imenom Marija, rođena je 15. siječnja 1923. godine u Varešu, župa sv. Mihovila Arkanđela, od oca Mije i majke Lucije r. Zloušić.

U zajednicu Školskih sestara franjevki primljena je 1936. godine u Visokom, a u postulaturu 1944. godine. U jesen iste godine je primljena u novicijat u Mostaru i dobila ime s. Benjamina. Prve redovničke zavjete položila je godinu dana kasnije, 9. rujna 1945. godine također u Mostaru a doživotne zavjete 5. listopada 1953. godine u Beogradu.

Školu je pohađala u Mariboru i kod sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu na Banjskom brijegu.  

Radila je u bolnici u Virovitici zatim u Münchenu i Bad Wörishofenu, te u biblioteci Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Kao medicinska sestra bila je na ispomoći u Tršćanskoj provinciji (u Egiptu 1976.-1982. i u Trstu 2003.-2005.). Djelovala je još u Visokom, Nišu, Kloštru Ivaniću (u više navrata), Sarajevu, Livnu, Zagrebu (također u više navrata) Pirovcu i Bugojnu. Od 2005. godine pa do svoje smrti bila je u našoj kući u Kloštar Ivaniću.

Obnašala je službu kućne predstojnice u Zagrebu i Bad Wörishofenu.

U Družbi i Provinciji obnašala je sljedeće službe: provincijske predstojnice od 1962. do 1968.; vrhovne savjetnice od 1969. do 1975.; voditeljice novakinja od 1957. do 1962.

U vrijeme šezdesetih godina XX. stoljeća, kada je Provincija živjela u iznimno teškim uvjetima, s. Benjamina kao provincijska predstojnica se zalagala za školovanje sestara i njihovo osposobljavanje za apostolat. Također za s. Benjaminu možemo reći da je jedna od sestara koja je živjela i životom pisala povijest naše Provincije (od 1942. do danas). Svojim služenjem i obavljanjem povjerenih joj službi djelovala je zauzeto i odlučno, a u dobi kada više nije mogla biti aktivna život Provincije je pratila molitvom i zanimanjem za Provinciju. Isto to možemo reći da je činila i za Družbu kao i za Crkvu u svijetu. Redovito je pratila i čitala crkvene i redovničke časopise, a na poseban način Informativni list naše provincije.

Okružena blizinom i molitvom sestara, blago je u Gospodinu usnula 18. prosinca 2017. godine.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

S. Ljubica Stjepanović