Svetkovina Krista Kralja, naslovnik Družbe

Fotografije uz članak 6
27.11.2017

Na uočnicu Svetkovine Krista Kralja, 25. studenoga, proslavile smo naslovnika Družbe.
U provincijalnoj kući u Sarajevu svečana proslava naslovnika Družbe te ujedno i imendan s. Kate Karadža, provincijske predstojnice, započela je na spomendan sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice, euharistijskim slavljem u kapeli provincijskog sjedišta u 18 sati. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene, u koncelebraciji fra Nikice Vujice, ekonoma provincije i gvardijana franjevačkog samostana na Kovačićima te vlč. Marka Majstorovića, župnika katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Sarajevu. U slavlju su sudjelovale, uz sestre zajednice, i sestre iz zajednica na Bjelavama 43 i Kovačića.
Na početku misnog slavlja fra Jozo je pozvao okupljenu zajednicu u prvom redu na zahvalu dragom Bogu za život Družbe kao i na molitvu za postojeća i nova duhovna zvanja. U svojoj homiliji, prikazavši u kratkim crtama život sv. Katarine Aleksandrijske, pozvao je na propitkivanje našega kršćanskoga i redovničkoga svjedočenja po uzoru na Sveticu. Vremenu u kojem živimo potrebno je hrabrih i mudrih Katarina koje bi se mogle suočiti s današnjim modernim negacijama Boga. Nužno si je postaviti pitanje gdje je svatko od nas u ovim današnjim negacijama? Što činimo kako bi osvjedočili živoga Boga i vratili ga dizorjentiranom čovjeku današnjice upravo zbog izbacivanja Boga iz života, iz obitelji, iz društva... . Zbog toga se svijet nalazi u velikoj krizi, ali ne toliko materije koliko duha. Također fra Jozo je naglasio da je vjera Božji dar poniznima jer je oholi ne mogu primiti. Vjera traži da se raščiste putovi kako bi Bog mogao doći u srce čovjeka.
Tumačeći evanđelje Svetkovine (Mt 25, 14-30) izazvao je na upit gdje ćemo na koncu vremena biti upućeni, a odgovor na pitanje ovisi od svakoga od nas, od naše (ne)založenosti za mudro Božje. Današnje vrijeme nema kraljeva, no u prenesenom značenju možemo se pitati tko ili što je moj kralj? Tko ili što vlada i upravlja našim životom? Koji nas duh pokreće, vodi i daje snagu? Svetkovina Krista Kralja, ali i spomen sv. Katarine, poziva nas da, promišljajući o vjeri, o vjeri svetaca, mi svakodnevno jačamo svoju vjeru kako bi i mi u svome vremenu mogli biti orijentacija čovjeku na putu do Boga, ovim mislima zaključio je svoju homiliju fra Jozo te čestitao svim sestrama Provincije naslovnika Družbe.  

Nakon euharistijskog slavlja radost zajedničkog susreta nastavilo se i u sestarskoj blagovanici, agape, gdje je provincijska predstojnica izrazila dobrodošlicu, a sestrama čestitala naslovnika Družbe. (sljubicas)