Zlatni jubilej postojanja Hrvatske katoličke zajednice Mainz

Fotografije uz članak 7
30.10.2017


Hrvatska katolička zajednica Mainz (HKZ) proslavila je 28. i 29. listopada 50. obljetnicu postojanja i djelovanja. Središnji događaj slavlja bilo je svečano misno slavlje u nedjelju 29. listopada u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu, u kojoj se Hrvati katolici iz te misije okupljanju na nedjeljno misno slavlje. Sv. misu je u punoj crkvi predvodio uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni zagrebački biskup i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. dr. Ivan Šaško, u zajedništvu s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislavom Markićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, uime Biskupije Mainz biskupskim vikarom Dietmarom Giebelmannom, katedralnim dekanom u Mainzu Heinzom Heckwolfom, te s dvojicom dominikanaca iz Mainza o. Diethardom Zielsom i o. Franom Prcelom, te s prof. dr. fra Antom Crnčevićem s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U misnom slavlju sudjelovali su i veleposlanik R. Hrvatske iz Berlina dr. Gordan Grlić Radman i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, kao i predstavnici policije gradova prijatelja Zagreba i Mainza. Također proslavi obljetnice nazočila je i naša provincijska predstojnica s. Kata Karadža zajedno sa sestara u Mainzu. U ovoj HKZ od 1979. godine djeluju i naše sestre, a među prvima je bila s. Dionizija Tomas (koja i danas djeluje u misiji, a s prekidoma djeluje već 24 godine).

Sve je na početku pozdravio voditelj misije fra Ante Bilić podsjetivši kako je u toj crkvi prvi voditelj misije fra Stjepan Pavić slavio prvu sv. misu za Hrvate 1. listopada 1967. godine. Od tada se svake nedjelje i blagdana, uz male prekide, sv. misa na hrvatskom jeziku slavi upravo u ovoj crkvi. Na prvoj sv. misi koju je fra Stjepan ovdje slavio bilo je sto dvadeset četvero vjernika, a već na sljedećoj sv. misi bilo je sto pedeset troje vjernika. Istaknuo je kako je mons. Giebelmann najzaslužniji za tu veliku proslavu. Pozdravio je i članove župnog vijeća, kao i članove župnih vijeća tijekom svih tih godina kojima je zahvalio na potpori, sadašnjim i bivšim ministrantima, kao i svim vjernicima koji na razne načine sudjeluju i sudjelovali su u raznim aktivnostima. „Isto tako pozdrav i dobrodošlica svim Hrvatima koji su zadnjih mjeseci i godina pristigli na područje misije. Neka se ugodno osjećaju kao svoji među svojima“, kazao je fra Ante Bilić.

U uvodnoj je riječi mons. Šaško prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, koji ga je, kako je istakuo, poslao u tu misiju, da svima prenese njegovu blizinu, čestitke i molitveno zajedništvo. „Kardinalu se pridružuju i ostali hrvatski biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U širini toga hrvatskog zajedništva zahvaljujemo Gospdinu, spominjemo se prošlih desetljeća, živih i pokojnih voditelja i članova ove zajednice, prenosimo svoju predanost, propoznavanje Božjih darova, radost primljenih milosti, kao i potrebe, naše kušnje i tjeskobe. Posebno molimo za sve koji trpe, za bolesne, siromašne i osamljene da bismo preobraženi Euhatistijom bili nositelji radosne vijesti i kršćanske utjehe“, istaknuo je Biskup.

U homiliji Biskup je kazao kako su i u Mainzu hrvatski ljudi bili suočavani s teškim iskustvima, s puno trpljenja i dvojba, ali jednako tako i s velikom ljubavlju, s pomoći i prihvaćanju. Kao što je izabrani narod sam bio stranac tako je trebao paziti da drugi ne trpe u tuđini. I ovdje se mjesna Crkva biskupije Mainz očitovala kao ozračje prihvaćanja da bismo i mi svjedočili da vjernik uvijek u crkvi ima svoj dom i da je svaki čovjek poštovan u svome od Boga darovanom dostojanstvu, kazao je mons. Šaško, poručujući vjernicima u Mainzu kako su u crkvi sv. Bonifacija povezali vrijeme navještaja evanđelja u ovim krajevima Europe i osnivanja biskupije u Njemačkoj s onim što mi kao narod baštinimo. I u jednoj i u drugoj povijesti naći ćete istu istinu, da život u svim okolnostima postavlja ista pitanja i da je konačni odgovor na njih dao Isus Krist otajstvom svoje smrti i uskrsnuća. Dok se gospodarski, politički i kulturalno pitamo što će biti u budućnosti, dok se kao narod nalazimo u dvojbama kako dalje, imamo odgovore. Povijest  nas je naučila da nas Bog ne napušta dok smo zajedno i dok smo jedni drugima ogrtač i toplina, daleko od hladnoće sebičnosti, kazao je Biskup, te dodao kako je u tih pedeset godina stasao novi naraštaj, s nekim novim odrastanjima, brigama, ciljevima susretima i odnosima, a ipak povezanost s Hrvatskom ne prestaje.

U prinosu darova prineseni su svijeća, katekizam, cvijeće, hostije, kalež, vino, voda, Biblija, kruh, klasje, školska torba i plodovi zemlje (voće).

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je biskupski vikar Giebelmann koji je izrazio zahvalnost hrvatskim sugrađanima na pomoći oko izgradnje Njemačke. „Vaša vjera nas je oplemenila, i na tome smo vam zahvalni. Dok vam čestitam 50. obljetnicu misije, zahvaljujem svima koji su djelovali i djeluju u vašoj misiji, poglavito časnim sestrama, bez kojih ne ide.“ Čestitku je uputio i delegat vlč. Ivica Komadina, posebno zahvalivši uime hrvatske pastve u Njemačkoj voditelju misije fra Anti Biliću i pastoralnoj suradnici s. Dioniziji Tomas, kao i bivšim voditeljima misije i pastoralnim suradnicama, te svima koji su svoje živote utkali u to važno djelo naše Crkve i naroda u inozemstvu.

Misno slavlje uzveličao je misijski mješoviti zbor pod vodstvom pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i orguljskom pratnjom dr. Joze Majdančića.

Proslavi su nazočili predstavnici raznih udruga koji su vezani uz suradnju s gradom Zagrebom, a fra Ante Bilić je posebno pozdravio predsjednicu Hrvatske kulturne zajednice Mainz Katicu Vranešu i vodstvo i igrače nogometnog kluba „Croatia“ Mainz. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi misijskih folklornih skupina iz HKŽ Main Taunus/Hochtaunus i HKZ Mainza, dok je glavni glazbeni gost večeri bio hrvatski branitelj i pjevač Đuka Čaić. Kroz program su vodile Josipa Marić i Marina Džaja.

Večer ranije, u subotu 28. listopada, u Ludwig-Eckes-Festhalle u Nieder-Olm kod Mainza održana je prigodna akademija. Mnoštvo uzvanika i gostiju okupilo se na proslavi 50. obljetnice HKZ. Sve je srdačno pozdravio voditelj HKZ Mainz fra Ante Bilić iskazavši svoju zahvalnost što su među njima zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf, biskupski vikar biskupije Mainz Dietmar Giebelmann, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić, provincijska predstojnica s. Kata Karadža, svećenici, među kojima su bili i dominikanci o. Diethard Ziels i o. Frane Prcela. Fra Ante Bilić je također pozdravio i novog veleposlanika RH u Berlinu dr. Gordana Grlića Radmana, hrvatskog generalnog konzula iz Frankfurta Vladimira Duvnjaka, počasnog hrvatskog konzula u Mainzu Richarda Patzkea, gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga te brojne predstavnike njemačkih i hrvatskih udruga i klubova iz Mainza i okolnih gradova.

Od 1967. pa sve do danas ovu HKZ vode franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Samo koju godinu kasnije u HKZ su došle i Školske sestare franjeve Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu. Iz te je zajednice i sadašnja pastoralna suradnica s. Dionizija Tomas. Nju je posebno pozdravila provincijska predstojnica s. Kata Karadža istaknuvši koliko je toj zajednici puno doprinijela tijekom svoje dvadeset četiri godine djelovanja u Mainzu. Brojne goste pozdravio je i novi veleposlanik R. Hrvatske u Berlinu dr. Gordan Grlić Radman.