Čakovec: Život sv. Franje Asiškog u svjetlu Blaženstava

Fotografije uz članak 1
16.10.2017

U subotu, 14. listopada 2017., u prostorijama župe i franjevačkog samostana svetog Nikole u Čakovcu, održana je duhovna obnova za srednjoškolce iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec na temu Život sv. Franje Asiškog u svjetlu Blaženstava.  Sestra Nikolina uvela je prisutne  u temu, a potom je uslijedio osobni susret s Božjom Riječi. U Blaženstvima Isus nabraja određene kategorije ljudi. Zaustavili smo se na tri: blaženi siromašni duhom jer je njihovo kraljevstvo nebesko, blaženi krotki jer će baštiniti zemlju, blaženi koji su čista srca jer će Boga gledati.

Mladi su imali priliku zaustaviti se i promišljati na pitanjima: Je li moje siromaštvo uistinu u duhu Isusovog govora? Vidim li istinsko siromaštvu među ljudima? Znam li što je pravo siromaštvo duhom? Nastavljajući promišljati o istinskoj poniznosti o kojoj nas Isus uči, pitajući se: Otimam li drugome prvenstvo govora, …? Namećem li svoje ideje… Kakvo je moje srce? Ono nije samo organ, ono je mjesto u kojem su simbolično smješteni i moji osjećaji, i moja duša i moj duh, pa i pamet koja prosuđuje srcem. Propitkujući se pokušali smo vidjeti, je li moje srce mjesto grijeha, zavisti i gorčine, ili je ono mjesto gdje uistinu susrećem druge ljude i Boga? Kakve riječi izlaze iz mog srca kojima se ophodim prema drugima, bližnjima?

Kroz pitanja koja su nam poslužila i kao ispit savjesti, ali i kao opomena, mogli smo vidjeti gdje smo, kako živimo i što znači biti kršćanin, Kristov učenik.

Na kraju duhovne obnove, s. Lucija Bosankić, uputila je riječ ohrabrenja okupljenim srednjoškolcima, kroz vlastito svjedočanstvo svog poziva. Naglasila je kako valja hrabro koračati kroz život, voljeti ga, te ga prihvatiti kao dar i zadatak. Također je istaknula da je svaki životni poziv važan i da ga se isplati živjeti u duhu Blaženstava koja uvijek donose Božji blagoslov i radost.

Duhovna obnova završena je euharistijskim slavljem u 19 sati.

 

S. Nikolina Mišković