Sestra Adriana Galić primila misijski križ

Fotografije uz članak 2
30.07.2017

Euharistijsko slavlje s obredom blagoslova i dodjele misijskoga križa predvodio je mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić. Prije početka misnoga slavlja provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina, u jedinstvenoj prigodi blagoslova i primanja misijskoga križa, uputila je riječi pozdrava predslavitelju slavlja i suslaviteljima. Posebne izraze dobrodošlice uputila je sestrama Splitske provincije: s. Andrei Nazlić, provincijskoj predstojnici te s. Eriki Dadić i s. Mislavi Prkić, sestrama misionarkama, kojima će se s. Adriana pridružiti u misijama nadbiskupije Bukawu u DR Kongo, kao i svim sestrama, obitelji i rodbini s. Adriane.

Na koncu se obratila s. Adriani s posebnim izrazima zahvalnosti Bogu, koji je posijao klicu misijskoga poziva, i radosti zbog ostvarenja njezine želje da pođe i u druge krajeve koji trebaju svjetlo Evanđelja. „Primit ćeš danas iz Biskupovih ruku 'misijski križ'. U njemu se doista prepoznaje ljubav kojom ćeš pobijediti sve kušnje, koja zavrjeđuje cijelost jednoga ljudskoga bića. Neka Te svojom ljubavlju nadahnjuje i hrani u trenutcima umora, teškoćâ udaljenosti i svih drugih preprjeka. Ostvaruj svoj poziv ulažući svoje ljudske i duhovne talente u dužnosti koje Ti budu povjerene. Uvijek iznova osluškuj Isusov poziv da Ga slijediš i uči od Njega da oni koji vide Tvoja djela proslave Oca nebeskoga. Kadšto tu uopće nisu potrebne riječi. Budeš li radosna u svom blagovjesničkom služenju, ljudi će na Tebi vidjeti sve što je potrebno: Kristovo lice, Kristove ruke, zapravo Kristovo srce koje im Te šalje“, zaključila je s. Zdenka obećavajući joj sestrinsku blizinu i molitvu.

Otac Biskup je u uvodu euharistijskog slavlja istaknuo kako je misijsko zvanje s. Adriane dvostruko zvanje: i redovničko i misijsko. I jedno i drugo zvanje su milost i veliki Božji dar. Nakon navještaja Božje Riječi nazočnima je uputio svoju pastirsku riječ tumačeći odlomak Evanđelja o Isusovu posjetu kući prijatelja Lazara i njegovih sestara Marte i Marije. Nakon homilije uslijedila je blagoslovna molitva nad s. Adrianom te blagoslov misijskoga križa koji joj je o. Biskup predao kao znak Kristove ljubavi i poslanja da i sama propovijeda Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratila s. Andrea Nazlić, izražavajući s. Adriani dobrodošlicu u DR Kongo gdje sestre Splitske provincije imaju svoje podružnice i djeluju preko četrdeset godina i kojima će se s. Adriana pridružiti sredinom kolovoza ove godine.

Poticajne riječi s. Adriani uputio je i mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Prisjećajući se nedavnog Susreta misionara i misionarki u Hrvata u Šibeniku, mons. Luka je istaknuo dvije osobine misionara koje su ga se osobito dojmile: gdje god da su, njihove misli i srce su uvijek „tamo“ i njihova jednostavnost, poniznost i duboka svjesnost da bez Božje pomoći ništa ne mogu učiniti. Naglasio je potrebu jačanja misionarskog duha, ali također i povezanosti s redovničkom zajednicom. Potaknuo je s. Adrianu da pokuša zapisivati svoja misionarska iskustva te ih podijeli sa čitateljima u Domovini. „Budite zahvalni Bogu što Vas je uzeo da budete njegova produžene ruka!“, zaključio je mons. Luka čestitajući s. Adriani u ime PMD BiH kao i u ime vlč. Antuna Štefana, nacionalnog ravnatelja PMD u Republici Hrvatskoj.

Sestra Erika Dadić, jedna od sedam sestara Hrvatica Splitske provincije dala je poticajno svjedočanstvo o svojem životu i radu u DR Kongo gdje djeluje od 1974. godine.

Crkva nam na srce stavlja da molimo za misionare po cijelome svijetu. Ali želi nam reći i da smo svi mi pozvani biti misionari. Svi smo pozvani izlaziti iz svoje udobnosti i ustaljenih okvira razmišljanja kako bismo mogli susresti drugoga i primjerom služenja navješćivati Isusa koji je prvi služio i nosio blagu vijest riječima i životom.