S. M. Tavelina (Veronika) Košćec

Fotografije uz članak 1
Na četvrtu korizmenu nedjelju, 15. ožujka 2015. u samostanu Sv. Franje u Kloštru Ivaniću u Gospodinu je preminula naša s. M. Tavelina Košćec u 94. godini života i 58. godini redovništva.

Sprovodni obred bit će u ponedjeljak, 16. ožujka, na groblju Sv. Roka u Kloštru Ivaniću u 11 sati, a potom će se slaviti sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Uznesenja BDM.

S. Tavelina, krsnim imenom Veronika, rođena je 10. svibnja 1921. u Topličici Gornjoj u Župi Sveti Ivan Zelina, od oca Franje i majke Jelice r. Bogdan. Veronika je bila najmlađe, peto dijete u obitelji. Njezina starija sestra bila je redovnica misionarka u Francuskoj, što će kasnije itekako utjecati na životno opredjeljenje s. Taveline.

U zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja primljena je 1. siječnja 1957. u Pančevu, a u postulaturu 4. travnja iste godine. U novicijat je primljena na blagdan Sv. Franje Asiškog, 4. listopada 1957. u Repnju. Prve redovničke zavjete položila je 5. listopada 1958. u Pančevu, a doživotne 5. listopada 1963. također u Pančevu. Završila je bolničarsku školu i djelovala je dugi niz godina kao bolničarka.

U travnju 1970. godine udovoljeno je molbi s. Taveline da iz Mariborske prijeđe u našu Provinciju te je time postala članica naše Zajednice. Svoje redovničko poslanje vršila je u nekoliko mjesta: Pančevu, Zrenjaninu, Zagrebu i Münchenu. Od 1982. godine do svoje smrti s. Tavelina je živjela i djelovala u zajednici sestara u Kloštru Ivaniću.

Svoj redovnički život s. Tavelina provela je služeći najviše kao bolničarka skrbeći oko bolesnih i nemoćnih. Imala je poseban osjećaj za siromašne kojima je s ljubavlju iskazivala djela milosrđa. Jednostavnost, skromnost i osjetljivost za potrebne, oznake franjevačkog života, snažno su obilježile život s. Taveline.

Rado je doprinosila za misije, čitala je Radosnu vijest – misijski list i pratila misijska događanja te poticala svaku sestru i Zajednicu na osjetljivost prema misijama i misijskim djelima.

Potpuno ovisna o pomoći i brizi sestara, nepokretna i pritisnuta nemoći visoke starosne dobi, s. Tavelina je na bolesničkoj postelji bila četiri godine. U Gospodinu je preminula na četvrtu korizmenu nedjelju kada je u Crkvi odjekivao Pavlov navještaj: Braćo: Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživi zajedno s Kristom te nas zajedno s njim uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu (Ef 2,4-6). 

Prožeti dubokom vjerom da je i s. Tavelina postala dionica Božjeg milosrđa, da je i nju Krist oživio, uskrisio i uveo u nebesko kraljevstvo molimo joj vječni mir.

Svjetlost vječna neka joj svjetli.