S. M. Doloroza (Ruža) Dilber

Fotografije uz članak 1
U četvrtak, 5. ožujka 2015. u našem samostanu Krista Kralja u Livnu, okružena molitvom i blizinom sestara u Gospodinu je preminula naša s. M. Doloroza Dilber u 90. godini života i 68. godini redovništva.

Sveta misa zadušnica slavljena je u subotu 7. ožujka, u samostanskoj crkvi Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu u 16 sati, a potom je uslijedio sprovodni obred na mjesnom groblju Sv. Mihovila na Gorici. Riječ oproštaja u ime svih sestara naše Zajednice uputila je novoizabrana provincijska predstojnica s. Kata Karadža.

S. Doloroza, krsnim imenom Ruža, rođena je 27. siječnja 1926. u Brestovskom, u župi Rođenja Blažene Djevice Marije od oca Pere i majke Mare r. Miletić.

U našu zajednicu Školskih sestara franjevki primljena je  24. ožujka  1941. u Visokom gdje je započela redovničku formaciju. U postulaturu je primljena 7. kolovoza 1946. u Mostaru. Godinu novicijata započela je na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1947. u Mostaru. Prve redovničke zavjete položila je 8. rujna 1948. u Mostaru, a doživotne 10. rujna 1953. u Beogradu.

Završila je građansku, bolničku gimnaziju a potom višu defektološku školu za rad sa slabovidnom i škiljavom djecom, postigavši zvanje ortoptistice. Diplomu je stekla u Njemačkoj, u Giessenu 1962. godine.

U svom redovničkom životu s. Doloroza je djelovala u Visokom, Nišu, Virovitici, potom u Njemačkoj (Giessen, Würzburg, München), Sarajevu, Egiptu (Kairo), Bugojnu. Službu kućne predstojnice obnašala je u Münchenu te u Visokom. Zadnja postaja njezina životnog puta bila je naša kuća u Livnu gdje je, u četvrtak ujutro 5. ožujka, u Gospodinu preminula.

S. Dolorozu pamtit ćemo po osjetljivost za siromašne i one koji su na bilo koji način izgurani na rub društva. Svojom otvorenošću za potrebite, mnogima je nanovo pobudila vjeru u život, vjeru u dobrotu Boga i čovjeka.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!