Wien, HKM

Fotografije uz članak 7

Hrvatska katolička misija
Seitzerg. 5
A-1010 Wien
Tel: +43/1/5338-136​Biskupija:

Godina osnutka podružnice: 1962.g.

Svrha dolaska sestara: pastoralno djelovanje

Apostolat sestara: Jedna sestra radi u kuhinji i 3 sestre u pastoralu. Sestre u pastoralu rade sljedeće poslove: predaju vjeronauk, vode crkvene zborove, rade sa mladima, organiziraju razne posebne akivnosti kao božićni sajam ili vjerske radionice za djecu i roditelje, rade sa ministrantima, čitačima, u sakristiji, uređuju crkvu.

Broj sestara u zajednici: 4

Napomene:

Hrvatska Katolička Misija Beč osnovana je 1962. godine i od tada je pastoralno opslužuju hrvatski franjevci „Ćirilo- Metodske“ provincije.

Naše sestre pastoralno djeluju u HKM Beč gotovo od samih početaka. Već 1969. godine u Misiju dolaze prve tri sestre i jedna kandidatica. Sestre su odmah nastanjene u stan uz samu crkvu Am hof u samom centru grada, a crkva se zatim daje na korištenje HKM Beč, koja dobiva status HKM i župe.

Crkva Am hof kao i prostor uz crkvu, učionice, pastoralni centar i stambeni prostor za sestre i fratre, na raspolaganju je samo Misiji (što često nije slučaj sa HKM u inozemstvu), a što uvelike olakšava pastoralno djelovanje.

HKM Beč ima oko 35 000 vjernika koji redovito ili povremeno dolaze na sv. mise, sakramente kao i ostale sadržaje Misije. Posljednjih godina na vjeronauk se upisuje oko 800 vjeroučenika osnovne škole.

U Misiji trenutno djeluju 4 naše sestre. Jedna sestra radi u kuhinji i 3 sestre u pastoralu. Sestre u pastoralu rade sljedeće poslove: predaju vjeronauk, vode crkvene zborove, rade sa mladima, organiziraju razne posebne akivnosti kao božićni sajam ili vjerske radionice za djecu i roditelje, rade sa ministrantima, čitačima, u sakristiji, uređuju crkvu.