Bugojno, sestarska kuća

Malo Selo 3
BiH - 70230 Bugojno
Tel/fax: +387/30/251-361Biskupija: Vrhbosanska nadbiskupija

  

Apostolat sestara: Domaćinstvo, vjeronauk u školi, župna kateheza, liturgijsko pjevanje te organiziranje različitih susreta duhovnog karaktera.

 

Sestre u zajednici: s. Mira Bliznac, s. Blanka Jeličić, s. Snježana Saraf, s. Kornelija Grubeša, s. Leonila Brkić, s. Ana Šarić, s. Ivanka Mihaljević, s. Nevenka Mijatović

 

Napomene: Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije, žive i djeluju u Bugojnu. Kuću sestara franjevki u Bugojnu nazivamo duhovnim centrom Provincije. Ondje se nalaze tri kuće. Kuća sv. Klare i Kuća sv. Marije, služe za smještaj sestara tijekom godišnjih duhovnih vježbi, kao i svih oni koji se skupljaju na duhovne obnove i seminare organizirane od naših sestra. U trećoj kući živi osam sestra. Angažirane su u domaćinstvu, predaju vjeronauk u školi, rade u župnoj katehezi, vode liturgijsko pjevanje i organiziraju različite susrete duhovnog karaktera.

 

Kuća sestara franjevki u Bugojnu kupljena je 1967. godine. Bila je to, naime, stara župna kuća, s velikim dvorištem, vrtom i štalom, koja je pripadala župi Bugojno, odnosno fojničkom samostanu. Početkom 1968. Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski odobrio je otvaranje redovničke kuće Školskih sestara franjevki u Bugojnu s polujavnom kapelicom.

 

Tijekom zadnjeg rata u našoj kući bile su smještene stare i bolesne osobe, a jedno vrijeme i vojnici UNPROFOR-a. Bugojno je, kao i mnogi drugi gradovi u Bosni, proživjelo svoj ratni pakao u kojem su stradali mnogi ljudi. Kroz to su prolazile i naše sestre koje su boravile ondje u ova teška vremena. Kako za vrijeme tako i nakon rata nije bilo nimalo jednostavno ni ugodno živjeti u Bugojnu. Međutim danas se, makar optimistima, čini da je život pobijedio i da će svakim danom biti sve bolje.