Sarajevo - Bjelave, provincijalna kuća

Fotografije uz članak 1

Provincijalna kuća
Bjelave 43
BiH-71000 SARAJEVO

Tel: 033/225-137; tel/fax: 208-629

Tel: 220-331, prov. predst.

E-mail: franjevke.bih@gmail.com

 Biskupija:

 

Godina osnutka podružnice:

 

Svrha dolaska sestara:

 

Apostolat sestara:

 

Broj sestara u zajednici:

 

Napomene:

Sjedište Provincije je na Bjelavama u Sarajevu od 1958. Osnutkom Provincije 1942. provincijalno sjedište je trebalo biti u Jastrebarskom u Hrvatskoj, međutim zbog teških ratnih okolnosti sjedište je postalo Visoko, mjesto gdje su Školske sestre franjevke započele svoje djelovanje u Bosni i gdje se nalazila sestra koja je imenovana prvom provincijskom predstojnicom – s. Verena Dijaković.

Tijekom zadnjeg rata (1992-1997) provincijska predstojnica boravila je u Zagrebu (Avenija Marina Držića 31) kako bi mogla obavljati svoju dužnost i biti u vezi sa svim sestrama, ali Sarajevo nikad nije prestalo biti provincijskim sjedištem. Ondje je i kroz vrlo teško ratno razdoblje živjelo i radilo 5-6 sestara, a tadašnja provincijska predstojnica s. Jela Piljić koristila je svaku priliku da dođe u ovaj grad i obiđe sestre u provincijalnoj kući.

Godine 1996/97. provincijska predstojnica se ponovno nastanjuje u Sarajevu jer se rat okončao i uvjeti za život i vođenje Provincije su se normalizirali.

Danas u provincijalnoj kući živi 9 sestara. Kuća je često mjesto održavanja sjednica Provincijske uprave, na kojima provincijska predstojnica i njezine savjetnice raspravljaju o važnim pitanjima Provincije. Uz to, u ovoj kući žive sestre koje studiraju na različitim fakultetima (Franjevačka teologija, Pedagoška akademija) pripremajući se za apostolsko djelovanje u duhu naše karizme, kao i sestre koje rade u državnim ustanovama i sestre koje obavljaju isključivo provincijske poslove. Ovaj dom na sarajevskom brežuljku posjećuju brojni gosti i prijatelji, različitih vjera i nacija, i svi su dobrodošli.