Jakost

Fotografije uz članak 1

“Budite hrabri i jaka srca, svi koji se u Jahvu uzdate.” (Ps 31,25)

 

Jakost je moralna krepost koja u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost u traganju za dobrom. Ona jača odluku da se čovjek opre napastima i svlada zapreke u moralnom životu. Krepost jakosti osposobljava ga da pobijedi strah, čak i smrt, da se odvažno suoči s iskušenjima i progonstvima. Ona daje hrabrost da se čovjek odrekne i žrtvuje vlastiti život, da bi obranio pravednu stvar.“  (KKC 1808)

 

“U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet.“ (Iv 16,33)

 

„Gospodin je moja snaga i pjesma.“ (Ps 118,14)

 

Hrabrost je kvaliteta srca. Ona izvire iz poznavanja samoga sebe, tj. da u dubini svog srca znaš da nešto možeš i trebaš činiti. Hrabrost izvire iz svijesti da je Bog prisutan da ti pomogne i da možeš uvijek na njega računati. Ona dolazi više iz onoga što u srcu osjećaš nego iz onoga što misliš. Jakost dolazi kad smo nesigurni. Bez ovakve jakosti činili bi samo ono što nam se čini lako. Jakost pomaže da činimo i velike stvari. Ljubav nam daje duhovnu jakost. Ona nas hrabri da činimo velika djela. Daje nam snage činiti prave stvari i da ne dopustimo da nas strah zaustavi. Ljubav odgoni svaki strah.

 

Jakost je dar Duha Svetogaa za darove trebamo moliti. Stoga možemo moliti ovako:

Duše Sveti, dođi sa svojim darom jakosti i ojačaj nas. Daruj nam jakost u poteškoćama i sumnjama. Neka nam tvoja jakost dođe kada se susretnemo sa strahom. Daruj nam svoju mudrost kako bi prepoznali opasnosti koje  nas vrebaju i hrabrost da ne poduzimamo ništa uzdajući se u Tebe. Udijeli nam dar jakosti uvijek kad nam je nešto iznova činiti, kad nakon neuspjeha želimo opet pokušati. Daj nam dar jakosti da uvijek možemo ići naprijed i kad je teško i kad se sve čini besmisleno, kad smo nesigurni, bezvoljni (jačaj našu volju)... Ti si Bože jaki i silni Bog, pomozi nam da učinimo velike stvari.

 

s. Ivka Lučić