„Upregnuti svoja tijela!“

Fotografije uz članak 1
03.10.2016

Iz pisma svim vjernicima: „Moramo se odreći sebe i upregnuti svoja tijela u jaram služenja i svete poslušnosti, kao što je svaki Gospodinu obećao. Nikad ne smijemo željeti da budemo iznad drugih nego radije moramo biti sluge i podložni svakoj ljudskoj ustanovi poradi Boga.“

Ovo su riječi sv. Franje koje je uputio svima nama. Upregnuti svoja tijela! To nije jednostavno i lako, pogotovo ne danas kada je postalo teško i slušati i služiti. Odreći se sebe! Danas je zanemareno i zaboravljeno. Danas svi želimo biti netko i na bilo koji način se dokazati.

Franjo je baš bio suprotnost. Takvim težnjama nije dao maha. Ničim se nije želio dokazivati, niti nad nekim vladati, a osam stoljeća nam govori svojim životom i življenjem i još uvijek nas može osvježiti i zagrijati za novi početak.

Prema sebi je bio strog. Puno je postio, molio, oplakivao Isusa raspetoga i njegove rane. Činio je pokoru za svoje grijehe i grijehe svijeta. No prema drugima je bio milosrdan, osjećajan i sućutan. Njegovo suosjećanje sa svakom i najmanjom životinjicom, sa mravom i crvom, sa travkama i tratinčicama, a o ljudima da i ne govorim. Svugdje i u svemu se očitovalo njegovo milosrđe i milosrdno ponašanje. Od svega najviše ga je pogađala muka Isusova. Osjećao je duboku sućut i svom dušom je čeznuo osjetiti onu ljubav kojom nas je Krist ljubio kada je prihvatio muku i križ radi našeg spasenja. Stoga je bio nagrađen da na svom tijelu nosi Isusove rane.

Hvala ti Bože za lik i život sv. Franje, koji i danas mnoge nadahnjuje. Daj da i nas prožme ona ista ljubav kojom je on izgarao i milosrdno djelovao.

S. Karmela Tikvić