Božje mjerilo

Fotografije uz članak 1
28.08.2016

Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu. Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta kaza im prispodobu: "Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome.' Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti zadnje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na zadnje mjesto, pa kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: 'Prijatelju, pomakni se naviše!' Tada će ti biti to  na čast pred svim sustolnicima, jer - svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen. (Lk 14, 1.7-14)


Isus svojim prisutnošću izaziva pozornost. Njegov dolazak u kuću uglednog farizeja poziva sve uzvanike na razmišljanje o novosti koju On donosi. Objavljuje da je poslan od Oca navijestiti nam Njegovo kraljevstvo u kojem ima mjesta za sve ljude.

Također Isus ne propušta priliku uvijek nas poučavati kako ne trebamo činiti. U ovom odlomku Evanđelja nam govori o poniznosti. Govori nam o mjerilima kojima Bog vrednuje svakog čovjeka. Poziva nas na poniznost, kako bi nas Bog uzvisio i darovao nam mjesto pripravljeno za nas. Puno puta u svom životu, željeli bismo da Isus nije tu. Postidimo se svojih slabosti, svakodnevnih opredjeljenja, reakcija,.. No On upravo u tome želi biti s nama i darivati nam snagu za novo, za život s Njim. Tu nas želi ozdravljati, činiti poniznima.


Molim Isusa da moj život bude svratište i gozba na kojoj je on glavni uzvanik i tada neću imati potrebu sebi birati prvo mjesto. Samo tada ću moći čuti Isusov poziv :“ Prijatelju pomakni se naviše“.


s. Mara Puškarić