Svetkovina Duhova u Vatikanu

Fotografije uz članak 1
25.05.2015

Na svečanoj Misi koju je slavio danas na svetkovinu Duhova na Trgu sv. Petra, papa Franjo je upozorio kako je poštivanje stvorenog svijeta zahtjev naše vjere. Ne smijemo ga iskorištavati, već obrađivati i čuvati. Preporučio je da se ne zatvaramo u sebičnost, ukočeni legalizam i osobne interese, već da se otvorimo darovima Duha Svetoga kako bismo se uspješnije suprotstavili grijehu i korupciji, koja sve više zahvaća svijet.

Svijetu su potrebni muškarci i žene, koji se ne zatvaraju pred Duhom Svetim, istaknuo je Papa i primijetio kako to nije samo pomanjkanje slobode, već grijeh. Postoje razni načini tog zatvaranja. Svijetu je potrebna nada, vjera i ufanje mladih kršćana. Potrebni su mu plodovi Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i požrtvovnost. Ti su darovi Crkvi i svakom pojedincu dani u izobilju kako bismo mogli ostvariti ljubav prema bližnjemu i širiti sjeme pomirenja i mira. Duh Sveti rasplamsan na Duhove u srcima učenika je početak novog doba svjedočenja i bratstva. Bila je to vatra ljubavi, koja uništava sve otpore te prelazi granice što su ih postavili ljudi, dodirujući srca ljudi bez obzira na jezike, rase i nacionalnosti, rekao je Papa i preporučio da zagrijemo srca naroda, približavajući ih Gospodinu, koji je put, istina i život. 
Duh Sveti je izliven na nas kako bismo izašli iz osrednjosti i zatvorenosti te objavljivali Božju ljubav, jer to je naše poslanje, rekao je u nagovoru prije molitve Kraljice neba i primijetio kako Crkva nikome ne zatvara svoja vrata, pa ni grešnicima. Crkva nije nastala izolirana, već sveopća, jedna i katolička. Ona ima točno određeni identitet, ali je otvorena. Snagom i milošću Duha Svetoga obuhvaća cijeli svijet. Otvara vrata svima, jer je majka. Duhovi nam omogućuju da doživimo početak Crkve, da doživimo kako je silazak Duha Svetoga promijenio srca apostola i Kristovih učenika. Vrata koja su bila zatvorena pedeset dana, najedanput se ostvaraju i prva zajednica počinje govoriti svim narodima o Bogu i njegovim djelima, o Isusovom uskrsnuću.

Nakon molitve Kraljice neba Papa je povjerio nazočnima da sa zabrinutošću prati sudbinu brojnih izbjeglica u Bengalskom zaljevu i Andamanskom moru i pohvalio napore susjednih zemalja koje su prihvatili izbjeglice te potaknuo međunarodnu zajednicu da hitno pruži potrebnu humanitarnu pomoć.

Spomenuo je kako se danas u Italiji obilježava stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata. Istaknuo je kako je to bio veliki besmisleni pokolj te se molitvom sjetio petnaestak milijuna ratnih žrtava. Molio je Duha Svetoga za dar mira.

Spomenuo je kako su jučer proglašena dva nova blaženika. U Salvadoru biskup Oscar Romero, koji je bio ubijen dok je služio Misu, a u Keniji sestra Irene Stefani iz družbe Misionarki Gospe Tješiteljica. Izrazio je nadu da će njihov herojski primjer pobuditi u ljudima želju za odvažnim i samoprijegornim svjedočenjem evanđelja.

Na kraju se obratio i salezijanskoj zajednici, koja ovih dana slavi 200. obljetnicu rođenja svog utemeljitelja Don Bosca. (kta/ika)