Jesam li spreman povjeriti se Bogu kad dođe moj posljednji čas?

Fotografije uz članak 1
21.05.2015

Povjerimo se Ocu u trenutku odlaska s ovoga svijeta – potaknuo je papa Franjo, 19. svibnja 2015. na jutarnjoj Misi u Domu sv. Marta, razmišljajući o Isusovu oproštaju s učenicima prije muke te o Pavlovu oproštaju u Miletu, prije odlaska u Jeruzalem. Sveti se Otac spomenuo i žrtava progona, koje su prisiljene napustiti svoje domove, poput Rohingya naroda u Mijanmaru ili kršćana i jezida u Iraku.

Isusov, kao i Pavlov oproštaj nam pomažu razmišljati i o našim oproštajima, kojih je u životu mnogo – kako je rekao – od malih do velikih, a nekih i u suzama. Pomislimo na jadne Rohingya iz Mijanmara, koji moraju napustiti svoju zemlju kako bi pobjegli od progona i ne znaju što će im se dogoditi. Već su mjesecima na moru. Dođu u jedan grad, gdje im daju vodu, hranu i kažu im: „Odlazite“. To je rastanak – kazao je Papa, podsjetivši i na kršćane i jezide, koji razmišljaju da se više ne vrate u svoju zemlju, odakle su izbačeni. I to se zbiva danas – naglasio je Sveti Otac.

Osim velikih rastanaka – poput oproštaja majke i sina koji odlazi u rat, braniti domovinu – postoji i onaj konačni, koji nas sve čeka, kad nas Gospodin pozove na drugu stranu. Pri takvim se velikim oproštajima ne govori „vidimo se“ ili „doviđenja“, već „zbogom“. Sveti Pavao Bogu povjerava svoje, a Isus Ocu povjerava svoje učenike. Povjeriti se Bogu – to je podrijetlo riječi „zbogom“ – napomenuo je Papa.

Imajući pred očima primjer Pavlova, kao i Isusova oproštaja, možemo razmišljati i o našem. „Tko će zatvoriti moje oči“ – upitao je retorički Papa. I Isus i Pavao čine određenu vrstu ispita savjesti: „Učinio sam to, to i to…“ Bilo bi dobro zamisliti sebe u tome trenutku, jer sigurno će doći čas kad će – kako je rekao – „doviđenja“ postati „zbogom“. Jesam li spreman povjeriti sve svoje Bogu? Povjeriti mu samoga sebe? – potaknuo je na razmišljanje papa Franjo.

Stoga je na koncu preporučio da razmišljamo o svojem posljednjem trenutku, kako bismo Bogu mogli povjeriti svoju dušu, svoju povijest i sve. Neka nam Isus, koji je umro i uskrsnuo, pošalje Duha Svetoga, kako bismo naučili životno, sa svom dušom reći posljednju riječ: „zbogom“ – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)