Šesta opomena svetog Franje

30.09.2013

Razmišljajući o šestoj opomeni koja govori o nasljedovanju Gospodina, pada mi na pamet Raspelo. Zato bi htjela započeti molitvom sv. Franje pred raspelom: 
Svevišnji, slavni Bože prosvijetli tamu moga srca, i podaj mi ispravnu vjeru, jasno ufanje i savršenu ljubav, mudrost i spoznaju, o Gospodine, da ispunim tvoj sveti nalog.

 

Od tebe Gospodine dolazi vjera, ufanje i ljubav zato te molim da to troje nosim i živim u svome životu. Želim ići za tobom, biti ovca koja prati svoga pastira, koja sluša njegov glas, a to mogu samo onda kad si posvijestim tvoj život, moj Gospodine.

Život je ponekad težak i okrutan pa se pitamo kako dalje. Ići za Kristom znači prihvatiti što život donosi, podnijeti svaku gorčinu i bol hrabro i sa vjerom u bolje. Zato te molim, Gospodine, umnoži mi vjeru da mogu ići za tobom i da tvoju riječ, tvoju ljubav dijelim sa drugima, radosno i smireno. Želim se u potpunosti predati tebi, uzdati se u tebe kad god doživim pad i razočarenje. Želim kako u najtežim tako i u lijepim trenutcima dolaziti tebi zahvaljivati i tebe moliti za pomoć. Zato te molim učvrsti mi ufanje, da mogu ići za tobom hrabro i odvažno.

 

„Svi braćo, gledajmo dobroga pastira koji je da spasi svoje ovce podnio muku križa. Gospodina su njegove ovce slijedile u nevolji i progonstvu, u preziru i gladi, u bolesti i kušnji i u svemu ostalome, zato su od Gospodina primile život vječni. Stoga je nama, slugama Božjim, velika sramota da su sveci izveli velika djela, a mi hoćemo da primimo hvalu i čast govoreći o njima.“

Sv. Franjo želi živjeti na isti način kao sto je Krist živio na zemlji, želi biti siromašan želi se odreći svega i ići za njim. Krist radi nas umire na krizu - daje svoj život za nas. Što ja dajem za njega i za druge? Želim mu dati svoj život, želim ga ljubiti kao što i on mene ljubi.

 

I na kraju, želim ti reći: Gospodine, hvala ti na životu. Lijepo je živjeti, a posebno je lijepo sto imam pokraj sebe braću i sestre s kojima dijelim svoj život, svoje žalosti, i sve ove svoje sretne dane života. Ali Gospodine, teško je ponekad svima uzvratiti lijepu riječ, osmjeh i radost. Zato te molim da mi otvoriš srce prema svakom čovjeku kako bih u svima vidjela tebe.

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, služite njemu i zahvaljujte njemu u velikoj poniznosti!

 

s. Nevenka Mijatović