Druga opomena svetog Franje

26.09.2013

Slušati Boga znači htjeti živjeti u raju.

Jahve Bog, zapovijedi čovjeku: Sa svakog stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo!  (Post 2,16-17). Adam je, dakle, mogao jesti sa svakog stabla i, dok se nije usprotivio posluhu, nije sagriješio. Onaj, naime, jede sa stabla spoznaje dobra koji svoju volju smatra svojim vlasništvom i uznosi se dobrima koja Bog u njemu govori i čini; i tako mu je po utjecaju đavla i prijestupu zapovijedi ono voće postalo voće  spoznaje zla. Stoga treba da podnosi kaznu.


Gotovo za svaku opomenu pa i za ovu sv. Franjo uzima za polazište riječi sv. Pisma. Ovdje su to riječi kojima Bog postavlja čovjeka na presudnu kušnju – poslušnost. Upravo je ta kušnja temelj odnosa s Bogom.

Bog je sve stvorio i čovjeku sve podložio.  Čovjeka si sazdao na svoju sliku i povjerio mu brigu za cijeli svijet da samo Tebi, Stvoritelju, služi a svemu stvorenju gospodari. (Četvrta euharistijska molitva)

Kao da to čovjeku nije bilo dovoljno.  On želi više, jednostavno se htio staviti na mjesto Boga. A čovjek je morao ostati savršeno poslušan Bogu, jer mu sve pripada i čovjek. Bog mora ostati Gospodar. Čovjek se mora orjentirati prama volji Božjoj i to u svemu. Čovjek u slušanju volje Božje izražava svoje veličanjei  priznavanje Boga za Gospodara.

Adam nije poslušao i tako je sagriješio. Grijeh je u biti neposlušnost prema Bogu. Čovjek koji ne sluša Boga želi sam odrađivati što je dobro a što zlo. Čovjek bi htio biti vlastiti gospodar i učitelj. Tako ne sluša Boga koji ga uči nego sluša napasnika koji ga „hrabri“: „...bit ćete kao bogovi“ (Post 3,5).

U grijehu čovjek krivo upotreblajva vlastitu volju.

Bog nije samo tvorac stvari koje nas okružuju nego je tvorac svakog dobra koje po nama govori i čini. Jedino Bog je dobar. Ne smijemo se kititi tuđim perjem. Pravi poniznik ne želi sebi ništa prisvojiti. Kakvi smo pred Bogom? Ponizni?

Počinjeni grijeh često stiže kazna. Samovolju često stiže zlo. Tako si tvorimo život kakav sami hoćemo. Tako su Adam i Eva gurnuti u život kakav su sami htjeli. Nisu željeli živjeti u raju. Slušati Boga znači htjeti živjeti u raju. Želiš li živjeti u raju? Slušaj što ti Bog govori. Sv. Pismo nam otkriva što Bog želi od nas. Sv. Franjo nas poziva da se predamo Bogu, odreknemo svoga JA, kako bi mogli postati ljudi kakve si je Bog zamislio. Ima li tu mjesta samovolji?

s. Ivka L.